Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL suosittaa kaikkien Suomeen tulevien lentomatkustajien testaamista – Isossa-Britanniassa ja Etelä-Afrikassa olleet halutaan varmuudella testeihin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa kaikkien Suomeen tulevien lentomatkustajien testaamista. Tällä pyritään siihen, että myöskin henkilöt, jotka eivät aktiivisesti itse matkareittiään kertoisi, ohjattaisiin testiin, THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n tiedotustilaisuudessa.

Tällä pyritään varmistamaan, että myös kaikki henkilöt joiden matkareittiin kuuluvat Etelä-Afrikka tai Iso-Britannia ohjautuvat koronatestiin, vaikka he itse eivät aktiivisesti reittiään kertoisi. Altistuneet henkilöt määrättäisiin karanteeniin kahden viikon ajaksi, josta he sitten voivat aikanaan vapautua kun heillä on kaksi negatiivista koronatestiä.

Valtioneuvosto päätti 7. tammikuuta, että maahantulon rajoituksia jatketaan 9. helmikuuta asti. Koronaepidemia on maailmanlaajuisesti yhä selvässä kasvussa ja tartuntojen määrä kasvaa useimmissa maissa jyrkemmin kuin Suomessa. Näin ollen rajoitusten höllentäminen ei ole perusteltua ennen kuin valmisteilla olevat korvaavat toimenpiteet ovat riittävällä tavalla käytettävissä.

Sisärajavalvonnan rajoitukset säilyvät ennallaan, sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. Maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Islannin, Italian, Itävallan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Luxemburgin, Maltan, Norjan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tšekin, Unkarin ja Viron välisessä liikenteessä huvialusliikennettä lukuun ottamatta, kerrotaan tiedotteessa.

Päivittäinen liikenne Suomen ja Ruotsin välisellä maarajalla rajayhteisöjen välillä on kuitenkin mahdollista. Samoin on mahdollista työmatkaliikenne tai muu välttämätön syy Suomen ja Norjan maarajalla rajayhteisöjen välillä. Lisäksi Suomessa voi käydä työssä Ruotsista ja Virosta ilman omaehtoista 10 vuorokauden karanteenia.

Sisärajan ylittäminen Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä rajajoilla on sallittua myös jäätä pitkin ilman rantautumista toisen valtion alueelle. Lisäksi rajayhteisöjen asukkaat ja saamelaiset voivat ylittää Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisen maarajan (järvet mukaan lukien) ja rajajoet myös muualta kuin rajanylityspaikkojen kautta. Edellä mainittu oikeus ei kuitenkaan oikeuta ylittämään rajaa moottorikäyttöisellä ajoneuvolla, lukuun ottamatta maastoajoneuvoja.

Edellä mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta sisärajoilla maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen, kauttakulkuliikenteen, työmatkan ja muun välttämättömän syyn. Maahantulijoille suositellaan 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia, jota voi halutessaan lyhentää kahdella vapaaehtoisella koronatestillä.

Ulkorajaliikenteen rajoituksiin tulee pieniä muutoksia, ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien maiden välistä liikennettä. Maahantulon rajoitukset palautetaan Japanin ja Etelä-Korean asukkaille näistä maista Suomeen saapuvassa liikenteessä. Muutos tulee voimaan 11. tammikuuta. Muuten ulkorajaliikenteen rajoitukset säilyvät ennallaan ja jatkuvat 9. helmikuuta asti.