Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Järjestö vaatii, että taloyhtiö voi päättää tupakointikiellosta enemmistöpäätöksellä – "Työpaikallakaan ei tarvitse altistua tupakansavulle"

Taloyhtiöiden on voitava kieltää tupakointi parvekkeilla ja sisätiloissa enemmistöpäätöksellä, vaatii kansanterveysjärjestö Suomen Ash.

Oikeusministeriö kartoittaa parhaillaan asunto-osakeyhtiölain muutostarpeita ja Suomen Ash antoi ministeriölle lausuntonsa taloyhtiöiden tupakointikieltojen osalta.

– Tupakansavu on syöpävaarallinen seos, eikä sen pitoisuudelle sisäilmassa ole voitu osoittaa turvallista rajaa. Ympäristön tupakansavu lisää esimerkiksi keuhkosyövän riskiä, sanoo Suomen Ashin puheenjohtaja, professori Pekka Puska tiedotteessa.

Puskan mukaan on myös arvioitu, että kaikkien ympäristön tupakansavulle altistuneiden sepelvaltimotaudin lisäriski on noin puolet aktiivitupakoijien riskistä.

– Jo pelkästään tämän vuoksi olisi perusteltua, että asunto-osakeyhtiö voisi itse kieltää tupakoinnin asuinhuoneistoihin kuuluvissa tiloissa enemmistöpäätöksin. Toivomme, että oikeusministeriö tarkistaa kantansa tähän asiaan, Puska toteaa.

Tupakansavulle altistuminen työssä on työsuojelukysymys, Puska muistuttaa.

– Asuintiloissa sen eliminointi kuuluu asukkaiden päätäntävaltaan vaikeasti toteutettavalla tavalla. Ristiriita ja epäsuhta on ilmeinen. Myös perustuslaki edellyttää, että julkinen valta turvaa jokaiselle oikeuden terveelliseen ympäristöön.

Puska katsoo, että vaikeaan tilanteeseen on nyt mahdollista puuttua asunto-osakeyhtiölain yhteydessä, eikä tätä mahdollisuutta pidä sivuuttaa.

Suomen Ashin toiminnanjohtaja Mervi Hara pitää merkittävänä epäkohtana, ettei taloyhtiöiden asukkaita suojella ympäristön tupakansavulta, vaikka ongelma on ilmeisen laaja.

Harakin toteaa, että tupakkalain mukaan kenenkään ei pidä altistua tupakansavulle työpaikalla. Sen sijaan asuntoyhteisöissä on vielä paljon asukkaita, jotka kärsivät asunnossaan naapureiden aiheuttamista tupakansavuongelmista.

– Viime marraskuussa teettämässämme tutkimuksessa lähes joka toinen kerrostaloasukas kertoi asuntoon tai sen parvekkeelle kulkeutuvasta tupakansavusta. Toisen, viimekeväisen tutkimuksemme mukaan 63 prosenttia väestöstä olisi valmis kieltämään parveketupakoinnin.

Hara kiteyttää viestin niin, että oikeus terveelliseen sisäilmaan tulee asettaa tupakointioikeuden edelle.