Poikkeuksellinen varoitus pelastuslaitokselta: Vältä autoilua – Pyry voi jopa rikkoa ennätyksen vuodelta 1937

Lumipyry on sankkaa. Jussi Vehkasalo/Arkisto

Minna Harmaala

Tiistain vastaisena yönä alkavasta lumipyrystä odotetaan niin kovaa, että Helsingin pelastuslaitos julkaisi sosiaalisessa mediassa poikkeuksellisen pyynnön:

– Huonon ajokelin vuoksi pelastuslaitos kehottaa välttämään ylimääräistä liikkumista autolla. Runsaampi lumisade alkaa ennusteen mukaan Helsingissä ensi yönä puolen yön jälkeen, ja lunta tulee ilmeisesti yhtäjaksoisesti ainakin keskiviikon aamuun saakka, pelastuslaitos twiittaa.

Huomio työmatkalaiset, pyry vie osan junavuoroista pääkaupunkiseudun liikenteessä

Lumipyrystä odotetaan niin kovaa, että jopa meteorologit käyttävät siitä sanaa poikkeuksellinen. Ilmatietoeen laitoksen mukaan sanaa käytetään vain, kun sääilmiö esiintyy sadan vuoden aikana tilastollisesti keskimäärin 2–3 kertaa.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Mika Rantanen kirjoittaa Twitterissä, että tilastojen valossa poikkeuksellisuuteen ylletään Helsingissä, jos lunta sataa kerralla ainakin 15 senttimetriä.

Nyt tulossa on Etelään ennusteiden mukaan jopa lähemmäs 40 senttimetriä kerralla. Jos ennuste toteutuisi Helsingissä, se voisi jopa rikkoa ennätyksen. Rantasen twiittaamien tilastotietojen mukaan voimassa oleva lumisade-ennätys on mitattu Kaisaniemessä joulukuussa 1937: 38 senttimetriä.

Liikenne helisemässä, lunta tulossa jopa yli puoli metriä – myräkkä rytyyttää Suomea ankarasti

Kuluvan vuosisadan lumisade-ennätys on vuodelta 2008, jolloin Kaisaniemen lumipeite kasvoi kerralla 30 senttiä.

Muokattu 11.1.2021 klo 13.16: Korjattu ennusteiden mukainen kerralla satava lumimäärä ja muokattu ennätys-kohtaa muotoon "voisi jopa rikkoa". klo 15.27: Lisätty tieto, että kovin lumisade on luvattu etelään ja jos se toteutuisi Helsingissä, tiedossa voisi olla ennätys.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut