Uudellamaalla on nyt enemmän lunta kuin Lapissa – Meteorologi kertoo, onko Helsinki-Vantaan lentoasema nyt Suomen lumisin paikka

Lumipyry haittaa nyt kulkemista. Arkisto/Päivi Tuovinen
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Uudellamaalla on nyt lunta enemmän kuin paikoin Lapissa. Helsinki-Vantaan lentoaseman sanotaan jopa olevan Suomen lumisin paikka tällä haavaa.

– Automaattisen mittausaseman lukeman perusteella se sitä olisikin, mutta on vaikea sanoa miten paljon korkeat lukemat johtuvat lumen kinostumisesta, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto.

Lentoaseman automaattinen asema mittaa lumensyvyydeksi 58 senttimetriä. Asema mittaa vain yhdestä pisteestä.

– Siellä on mitattu lumensyvyyttä myös manuaalisesti ja se osoittaa 49 senttimetriä. Joka tapauksessa lentoasema on nyt lähes lumisin paikka.

Espoon Nuuksion automaattisella havaintoasemalla lumensyvyys on kohonnut 56 senttimetriin.

– Se asema on keskellä metsää eikä siellä voida manuaalisesti tarkistaa, miten paljon lunta on kinostunut. Tuuli kinostaa lunta nyt erittäin paljon, Karusto selvittää.

Hän lisää, että on hyvin vaikea sanoa absoluuttisen tarkasti, mikä paikka on maan lumisin.

– Uudellamaalla ja pääkaupunkiseudulla ollaan aika tasoissa pohjoisen kanssa. Pohjois-Suomessa suurimmat lumensyvyydet ovat 50 senttimetriä, mutta siellä on alueita, joissa syvyys on vain 15–30 senttiä. Pohjoisessa ei ole satanut ollenkaan etelän pyryn aikana.

Useilla Uudenmaan mittausasemilla lumen syvyys on yli 40 senttimetriä, esimerkiksi Lohjalla ja Porvoossa 46 senttiä. Maakunnan pohjoisosan mittausasemilla lukemat asettuvat 41-44 senttiin.

Lumensyvyys Helsinki-Vantaan lentoaseman automaattisella mittauspisteellä. Ilmatieteen laitos

Lumen tulo jatkuu vielä keskiviikon iltaa kohti. Karuston mukaan lumisade on hiipumassa idässä, mutta läntisessä ja lounaisessa Suomessa se jatkuu pitkälle iltapäivään.

– Pääkaupunkiseudulta länteen päin lumisade on vielä aika reipasta ja se jatkuu iltapäivään. Yöhön mennessä lumisade loppuu.

Lue myös: Koko Esport-areena kiinni – ylipainehallin katto repesi lumikuorman vuoksi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut