Koronatartunnat ovat kurittaneet eniten pienituloisia, kertoo tuore raportti – Katso tästä, miten tartuntariski jakautuu ammattien kesken

Näytteenoton valmistelua koronatestausta varten. Kuvituskuva. Taru Hokkanen
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Koronatartunnat ovat kohdistuneet Suomessa voimakkaimmin kaikkein pienituloisimpiin, ilmenee tuoreesta raportista.

Tartuntoja on havaittu kuitenkin paljon myös suurituloisimmassa ryhmässä. Tilannehuoneen raportin mukaan suurimassa riskissä ovat terveydenhuollon ammattilaiset.

Viime keväänä perustettu Tilannehuone on koronatalouden tutkimusryhmä, jossa toimii yli 20 tutkijaa taloustieteen eri alueilta. Ryhmän perustivat Helsinki GSE (Helsinki Graduate School of Economics) ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT).

Koronapotilaiden koulutustaso. GSE Tilannehuone

Helsinki julkaisi kaupunginosien uudet koronatilastot – Kaikkein eniten tartuntoja nyt muualla kuin Itä-Helsingissä

Keväällä koronatartuntoja havaittiin eniten kaikkein suurituloisimmassa ryhmässä, kun taas syksyllä tartunnat kohdistuivat erityisesti kaikkein pienituloisimpiin.

Tilannehuoneen terveystyöryhmää johtavan, Turun yliopiston professorin Mika Kortelaisen mukaan vaikka tarkastelusta jätettäisiin pois opiskelijat, alin tuloryhmä erottuu tartuntamäärissä selvästi seuraavista ryhmistä.

Ylemmän korkea-asteen tutkinnon suorittaneilla on havaittu koronatartuntoja suhteellisesti enemmän kuin alemman koulutusasteen suorittaneilla.

Syksyllä toisen asteen tutkinnon suorittaneiden koronatartunnat ovat kuitenkin olleet lähes samalla tasolla kuin ylemmän korkea-asteen suorittaneilla.

– Absoluuttisissa tartuntamäärissä toisen asteen koulutuksen saaneet ovat suurin tartunnan saanut ryhmä, mutta suhteellisessa tarkastelussa sekä keväällä että syksyllä koronatartuntoja havaittiin eniten korkeimmin koulutetuilla, avaa Kortelainen raportin tiivistelmässä.

Tartuntamäärät ammattiryhmittäin. GSE Tilannehuone

Selviä eroja tartunnoissa näkyy myös eri ammattiryhmissä. Suurimmat riskit ovat hoitotyön erityisasiantuntijoilla, sairaanhoitajilla, lähihoitajilla sekä muilla terveydenhuollon ammattilaisilla.

"Niitä varmuudella tulee lisää" – uuden koronavirustyypin aiheuttamat tautitapaukset ovat nyt iso huolenaihe Suomessa

Tulosten mukaan myös maalareilla ja rakennuspuhdistajilla on suuri riski, mutta tähän arvioon liittyy huomattavaa tilastollista epävarmuutta.

– Tulee myös huomioida, että näiden tietojen perusteella emme pysty välttämättä päättelemään, mistä tartunnat ovat peräisin, korostaa Kortelainen.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut