Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sipoon kunta tiukentaa koronarajoituksia: yo-kirjoituksiin valmistautuville lähiopetusta, kasvomaskisuositus laajenee 6. luokille

Sipoon kunta täsmentää koronavirusrajoituksia ja suosituksia ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvien lukiolaisten osalta. Kaikilta muilta osin tiukennetut rajoitukset ovat edelleen voimassa 31. tammikuuta saakka. Sipoon lukiot siirtyvät maanantaista alkaen osittaiseen lähiopetukseen ylioppilaskirjoituksiin valmistautuvien osalta. Muutoin lukiot jatkavat etäopetusta.

– Osittaisella lähiopetuksella pyritään tukemaan ja vahvistamaan opiskelijoiden valmistautumista kirjoituksiin, sivistysjohtaja Jukka Pietinen sanoo.

Myös penkkarit ja vanhojen tanssit saavat kokea osansa koronasta, sillä ne siirretään helmikuulta tulevaisuuteen.

Kasvomaskisuositus laajenee Sipoossa tänään perjantaina 6. vuosiluokan oppilaisiin. Kouluihin on toimitettu riittävästi kasvomaskeja, ja asiasta on ohjeistettu oppilaita ja huoltajia. Maskia suositellaan käyttämään koulussa, ellei oppilaalla ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä sitä.

Suosituksen laajenemisen taustalla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemä päivitys maskisuositukseen. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes 12 vuotta täyttäneille. Maskisuositus koskee Sipoossa koko oppilasryhmää niissä opetusryhmissä, joissa on 6. luokan oppilaiden lisäksi alempien vuosiluokkien oppilaita. Peruskoulujen oppilaat saavat kertakäyttömaskit käyttöön kouluilta kunnan kustantamana.

Kunta katsoo, ettei koronavirustilanne ole helpottanut Sipoossa siinä määrin, että suosituksia ja rajoituksia voitaisiin höllentää lasten ja nuorten harrastustoiminnan osalta.

– Kannustamme harrastusryhmiä järjestämään soveltaen toimintaa ulkona. Vaikka juuri omaa lajia ei olisi mahdollista harrastaa ulkona, voi siellä järjestää muita harjoitteita, kunnanjohtaja Mikael Grannas sanoo.

Alle 20-vuotiaiden, ryhmäharrastuksia voidaan järjestää ulkotiloissa turvavälein, mutta ei sisätiloissa. Harrastuksissa tulee myös huomioida sosiaali- ja terveysministeriön ohje siitä, että osallistujien sekä lasten saattajien tulee voida välttää lähikontaktia toisiinsa. Kunta päätöksellä Pleissi ja Nuorkka ovat jatkossa avoinna yläkoululaisten lisäksi myös alakoululaisille. Nuorisotiloissa asioivilta edellytetään kasvomaskin käyttöä iästä riippumatta.

Koronatestausmäärät ovat Sipoossa alhaisia verrattuna tilanteeseen ennen joulua.

–Tämä saattaa tarkoittaa sitä, että tartuntoja voi jäädä toteamatta ja tauti pääsee leviämään ikään kuin piilossa. Pyydämme sipoolaisia hakeutumaan koronatestiin, jos heillä on edes yksi lieväkin koronavirukseen viittaava oire. Koronatesti on ilmainen, ajanvarauksen voi tehdä netissä ja tulokset tulevat tällä hetkellä vuorokauden sisällä testistä, sosiaali- ja terveysjohtaja Leena Kokko sanoo.

Koronavirustaudin oireita ovat flunssaoireet, kuten yskä, hengenahdistus, lihaskivut, kurkkukipu, nuha, väsymys ja kuume. Myös haju- tai makuaistin äkillinen katoaminen voi olla taudin oire. Ripuli ja vatsaoireet saattavat liittyä koronavirustautiin, jos niillä ei ole muuta ilmeistä syytä.