Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Olosuhteiden pakosta valikoituneet kotimaan kohteet ovat tehneet vaikutuksen" – tutkimus: Suomi-matkailun suosio jatkuu

Nettimatkatoimisto ebookersin teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan 77 prosenttia suomalaisista aikoo valita ensi kesän lomamatkakohteekseen kotimaan. Positiivisista rokoteuutisista huolimatta kiinnostus kotimaanmatkailua kohtaan on nousussa, ja jopa puolet vastanneista kokee koronan lisänneen kiinnostusta entisestään, kerrotaan ebookersin tiedotteessa. Suurin osa vastaajista kertoo aikovansa unohtaa ennen pandemiaa tehdyt matkasuunnitelmat myös tänä vuonna ja laatia kokonaan uudet suunnitelmat.

– Viime vuosi nosti kotimaanmatkailun uuteen kukoistukseen. On kuitenkin hienoa, että monelle olosuhteiden pakosta valikoituneet kotimaan kohteet ovat tehneet vaikutuksen ja kotimaassa halutaan matkustaa myös tänä kesänä, ebookersin viestinnästä vastaava Claudia Parker kertoo tiedotteessa.

Kotimaanmatkailun nousu tarjoaa alan paikallisille yrittäjille mahdollisuuden esitellä monille tuntemattomia paikkoja ja tarjota aiemmin kokemattomia elämyksiä.

– Nyt on paikallisilla yrittäjillä tuhannen taalan paikka hioa tarjontaansa ja vallata suomalaisten sydämet pysyvästi. Kun matkailu aikanaan hiljalleen normalisoituu, ulkomaan lomamatkat ovat taas mahdollisia ja ulkomaiset turistit palaavat, on totta kai Suomen etu, että myös jatkossa edes osa suomalaisten matkustusbudjeteista käytettäisiin kotimaanmatkailuun, Parker jatkaa.

Viime vuoden keväällä alkaneen koronapandemian aiheuttamien poikkeusolojen seurauksena moni suomalainen joutui perumaan lomamatkansa kokonaan tai vaihtamaan ulkomaanmatkan tilalle kotimaisen kohteen. Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa puolet suomalaisista kokee koronan lisänneen kiinnostusta kotimaata kohtaan myös matkailumaana.

Yli puolet kyselyyn vastanneista kertoo, että heillä on tyypillisesti ollut tapana tehdä vähintään yksi ulkomaanmatka kesän aikana.

– Myös meille tulleen kysynnän perusteella kotimaanmatkailu näyttää olevan juuri nyt kaikkein suosituinta. Viime viikolla noin 80 prosenttia kiinnostuksesta kohdistui kotimaanmatkailuun, ja hotellivarausten osalta suosituimpia kohteita olivat Helsinki ja Lappi. Nähtävissä on, että vuoden loppupuoliskolle suomalaisten haaveissa siintävät kuitenkin myös jo ulkomaanmatkat, Parker sanoo.

Ebookersin teettämä Matkailutrendit kesälle 2021 -tutkimus tehtiin Norstatin kuluttajapaneelissa viikolla 1 ja siihen vastasi 1 020 18–69-vuotiasta suomalaista. Otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan, sanotaan tiedotteessa.