Erittäin surkea ja pöpperöinen ajokeli tulee – "ohituksia tulee välttää" – lue vinkit autoiluun pääkallokelillä

Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisesta ajokelistä suurin piirtein Kokkolasta Pohjois- ja Etelä-Savoon vedetyn rajan eteläpuolisella alueella. Arkisto / Anu Pakarinen
Jussi Vehkasalo

Jussi Vehkasalo

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos ja muut tahot varoittavat tienkäyttäjiä erittäin huonosta ajokelistä tänään torstaina.

– Aja Varovasti! Ajokeli on erittäin huono!, ilmoittaa pelastuslaitos Instagram-tilillään.

Ilmatieteen laitos varoittaa vaarallisesta ajokelistä suurin piirtein Kokkolasta Pohjois- ja Etelä-Savoon vedetyn rajan eteläpuolisella alueella. Laajoilla alueilla varoitetaan myös jalankulkusäästä. Päivän mittaan lumipyry sakenee.

– Myös loppuviikko sujuu ailahtelevien keliolojen merkeissä. Seuraa ajantasaisia varoituksia, muistuttaa Ilmatieteen laitos Twitterissä.

Liikenneturva neuvoo autoilijoita Liikennevinkissään muun muassa seuraavasti:

– Ohituksia tulee välttää, koska moni lumisen ajokauden aikana tapahtuneista onnettomuuksista sattuu ohitustilanteissa heikon näkyvyyden ja/tai auton heittelehtimisen vuoksi. Ohituksissa joutuu lisäksi vaihtamaan kaistaa ja kaistojen välissä saattaa olla kasautumia haittaamassa kaistojenvaihtoa.

Kunnollinen turvaväli ja olosuhteisiin suhteutettu ajonopeus ovat nyt enemmän kuin paikallaan.

– Pyryttävässä lumisateessa on ajettava turvallista nopeutta keskittyen auton hallintaan sekä muistettava sumuvalojen käyttö, Liikennevinkissä muistutetaan.

Pyryttävä lumi kerää hetkessä kasautumia kaistojen väliin ja peittää nopeasti myös polanteiden välit, jolloin valpas ohjaaminen on tarpeen. Taajama-alueella isot lumikertymät ehtivät nopeasti pakkautumaan teille ja kaduille perunapelloiksi, jos aurausauto ei ole ehtinyt lumia auraamaan.

– Näitä muhkuraisia teitä ajaessa tulee muistaa pitää kunnon turvavälit myös sivuttaissuunnassa, koska auto heittelehtii helposti renkaan pudotessa liukkaaseen lumikuoppaan, Liikennevinkissä sanotaan.

– Ennakointi kannattaa aloittaa jo kotona ja seurata sääennusteita. Nykyaikaiset etätyömahdollisuudet toivottavasti edistävät liikenneturvallisuutta siltä osin, että osa tielläliikkujista voi jopa siirtää matkantekoa odottamaan parempia kelejä, sanoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Erkka Savolainen.

Lumen tupruttaessa ja kasatessa kinoksia kannattaa tienkäyttäjän ottaa huomioon monenlaisia viivästyksen mahdollisuuksia. Vastassa voi olla isoja työkoneita auraamassa lumia, hankeen jumiin jäänyt henkilöauto, kinoksia väisteleviä kävelijöitä tai polanteita, joissa ajaminen vaatii hidasta ajonopeutta.

Lumipyry iskee taas pääkaupunkiseudun joukkoliikenteeseen ruuhka-aikoina – Katso tästä, mitkä K- ja A-junat kulkevat

Liikenteessä luvassa jälleen erittäin huono ajokeli – Ilmatieteen laitos varoittaa myös jalankulkijoita

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut