Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoo ja Vantaa ovat vuokrien kallistumisen kärkijoukossa – Vuokravälittäjä: "Pula vuokra-asunnoista on väistynyt koko maassa"

Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat nousivat viime vuoden lopulla eniten Turussa, Keravalla, Espoossa, Vantaalla ja Porvoossa.

Näillä paikkakunnilla vuokrat nousivat 1,4-1,6 prosenttia, ilmenee Tilastokeskuksen tiedoista.

Tilastokeskuksen mukaan suurista kaupungeista vapaarahoitteiset vuokrat ovat vuodesta 2015 lähtien nousseet eniten Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Helsingissä. Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat nousseet runsaat 8 prosenttia ja muualla Suomessa 6,3 prosenttia.

Pienintä vuokrien nousu on ollut samana aikana Seinäjoella, Riihimäellä, Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Lahdessa.

Viime vuonna vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 1,3 prosenttia ja muualla Suomessa 0,8 prosenttia.

Pääkaupunkiseudulla neliövuokra oli 20,25 euroa paitsi uusissa vuokrasuhteissa 21,50 euroa. Muualla Suomessa vuokra oli runsaat 13 euroa neliöltä.

Vuokravälittäjä Vuokraturva katsoo pulan vuokra-asunnoista väistyneen koko maassa. Asuntosijoittamisen suosio on kasvattanut vuokra-asuntojen tarjontaa niin paljon, että edes suurimmissa kasvukeskuksissa ei enää kärsitä vuokra-asuntopulasta.

Valmistuvista uusista asunnoista noin puolet menee suoraan vuokra-asunnoiksi. Lopuistakin noin puolet päätyy vuokra-asunnoiksi sitä kautta, että asuntosijoittaja ostaa kovan rahan asunnon ja laittaa sen vuokralle, toteaa Vuokraturva tiedotteessa.

Uusista valmistuvista asunnoista noin 75 prosenttia menee vuokralaisille. Toisin sanoen uusien asuntojen ensimmäisistä asukkaista kolme neljäsosaa on vuokralaisia, Vuokraturva huomauttaa.

Vuokrattujen asuntojen määrä on Suomessa kasvanut 25 prosentilla ja 182 000 asunnolla vuodesta 2000.

Vilkas rakentaminen pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella on helpottanut vuokra-asuntopulaa, toteaa Vuokraturva ja huomauttaa, että uusien asuntojen suuresta määrästä huolimatta hinnat ovat jatkaneet nousuaan, koska lainaraha on halpaa ja muuttovoitto on ennusteiden mukaan tulevaisuudessakin vahvaa.

Vuokraturva arvelee tiedotteessa, että keskisuurissa kaupungeissa ja pikkupaikkakunnilla varsinaista vuokra-asuntopulaa tuskin tullaan koskaan enää näkemään. Väestönkasvu suuntautuu kaikkein suurimpiin kaupunkeihin, ja keskisuuret kaupungit jäävät helposti väliinputoajiksi.