Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi tieto: Vastaamon potilastiedot olivat verkossa ilman suojausta toista vuotta – Nykyinen omistaja hakee kaupan purkua

Psykoterapiakeskus Vastaamon potilasrekisteri oli verkossa ilman suojausta jopa puolitoista vuotta, ilmenee käräjäoikeuteen toimitetuista asiakirjoista.

Papereiden mukaan tietoturvayhtiö Nixu havaitsi viime syksyn tarkastuksessaan, että Vastaamon potilastietoja ei ollut lainkaan suojattu palomuurilla marraskuusta 2017 maaliskuuhun 2019. Tieto on Vastaamon entisen toimitusjohtajan Ville Tapion kirjallisessa vastauksessa. Ensimmäinen kiristysviesti on oikeuteen toimitettujen asiakirjojen mukaan toimitettu yhtiöön jo 15. maaliskuuta 2019.

Tapio vierittää vastauksessaan syyn entisille alaisilleen, jotka vastasivat yrityksessä tietoturvasta. Tapion mukaan syynä suojaavan palomuurin puuttumiselle olivat toisen työntekijän palvelimelle tekemät muutokset.

Lisäksi alaiset myös olivat Tapion mukaan vastuussa hyökkäyksen salaamisesta. Alaiset puolestaan ovat kertoneet Tapion tienneen tietomurrosta ja vaatineen sen salaamista. Tämän vuoksi Tapio myös erotettiin Vastaamon johdosta.

Tapio valittaa vastauksessaan, että hänet on käytännössä jo tuomittu julkisuudessa, mutta hän ei ole pystynyt vastaamaan väittämiin, koska hänellä on sopimuksen mukaan salassapitovelvollisuus. Tapion mukaan osa tällaisista väittämistä on ollut virheellisiä.

PTK Midco vaatii asiakirjojen mukaan ensisijaisesti Vastaamo-kaupan purkua sillä perusteella, ettei olisi ostanut osakkeita, jos olisi tiennyt tietomurrosta. Toissijainen vaatimus on hinnanalennus, vahingonkorvaus ja oikeudenkäyntikulujen korvaus.

Helsingin käräjäoikeus päätti lokakuussa väliaikaisesti takavarikoida turvaamistoimena lähes 9,7 miljoonaa euroa omaisuutta Ville Tapiolta, Nina Tapiolta ja Perttu Tapiolta, joilta holding-yhtiö osti 70 prosenttia Vastaamon osakkeista.

Tapiot vaativat PTK Midcon hakemuksen hylkäämistä kokonaisuudessaan.