Pleissi avasi Opintiellä – ammattilainen sanoo korona-ajan nostaneen nuorisotyön tärkeyttä

Tiitus Vuorenmaa ja Joona Siikala viettävät aikaansa Pleississä yleensä biljardia pelaten tai musiikkia kuunnellen. Uudet tilat olivat heidän mieleensä. Laura Heino

Laura Heino

Nuorisotila Pleissi vietti perjantaina avajaisiaan uudessa osoitteessa. Pleissin vanhat tilat Terveystiellä Söderkullassa osoittautuivat viime vuoden puolella epäkäytännöllisiksi nuorisotoimintaan. Nuorisopalvelupäällikkö Mia Liljeberg totesi lokakuussa kunnan tiedotteessa, etteivät tilat myöskään täyttäneet esteettömyysvaatimuksia.

Toiminta jatkuu nyt Söderkullan koulukeskuksessa Opintie 6B:ssä. Uusi toimitila, punainen puurakennus tunnetaan tuttavallisemmin nimellä Punahilkka. Rakennus ehti olla tyhjillään viime kesästä, kun Söderkulla skola muutti tiloista Sipoonlahden laajennettuun kouluun.

Punahilkassa tehtiin syksyllä myös pintaremonttia, jonka toteutti kunnan Toimitilat-yksikkö.

Nuorisotilan lisäksi samaan rakennukseen muutettiin myös Sipoon opiston toimintoja. Opintien Pleissi on tehty vapaa-aikaansa viettäviä nuoria ja opiston käyttäjiä miellyttäväksi. Tilat ovat yhdessä kerroksessa ja huoneet entistä isompia.

– Näin on paljon helpompi kohdata nuoria ja pitää heitä silmällä, nuoriso-ohjaaja Marjo Tani sanoo.

Pleissin keittiössä tuoksuivat perjantaina mokkapalat ja uunituoreet pullat. Uudessa tilavassa keittiössä on mukavasti tilaa tulla vaikkapa laittamaan ruokaa tai juttelemaan ohjaajien tai kavereiden kanssa.

Seinän takana on pelitila, jossa on muun muassa biljardi- ja pingispöytä.

– Nyt on kyllä hieno! Vielä ei olla paljon ehditty tutkia paikkoja, mutta kuultiin, että tänne tulee myös pelikonetila. Iso tv on myös tosi hieno juttu, Tiitus Vuorenmaa, 15 ja Joona Siikala, 15 toteavat.

Yhteen huoneeseen tulee vielä tammikuun viimeisellä viikolla pleikkoja, akustiikkasohvaryhmä ja viisi pelikonetta, joista kolme on hieman parempia vaativampiinkin nettipeleihin. Tani uskoo, että lanejakin (pitkäkestoisia lähiverkkopelaamisia) voisi järjestää.

Pleississä on lisäksi niin sanottu kerho/askartelutila, joka soveltuu muillekin ryhmille ja esimerkiksi etsivän nuorisotyön varaamiin aikoihin nuorten asiakkaidensa kanssa. Huoneessa on myös lautapelejä ja tv.

Vuorenmaalle ja Siikalalle Pleississä hengailu on tuttua jo Terveystieltä.

– Monesti pelataan bilistä ja kuunnellaan musaa; Metallicaa, punkkia ja sen sellaista, Vuorenmaa kertoo.

Mukavasti valaistussa olohuonetilassa voi katsella isoa taulutelevisiota sohvilta tai vain istuskella noja- ja säkkituoleissa.

Kalusteet on lähtökohtaisesti hankittu kunnan sisäisen kalustekierron kautta ekologisista syistä. Tekstiilipintaiset kalusteet on uusittu kokonaan.

Uusiin tiloihin kuuluu myös piha-alue, jossa on pelikenttiä, leikkivälineitä ja oleskelutilaa. Opintien parkkipaikalla on auto- ja mopopaikkoja ja pihassa pyöräpaikkoja. Rakennus on esteetön.

Tani on ensi syksynä toiminut 20 vuotta Sipoon kunnalla nuoriso-ohjaajana. Hän näkee korona-ajan nostaneen nuorisopalveluiden tarvetta erityisesti.

– Koronavuoden aikana nuorisotyö on ollut enemmän tapetilla kuin ikinä. Syksystä alkaen olemme olleet auki, koska kaikilla muilla lähestulkoon on talot kiinni. Nuorisotalot ovat niin tärkeitä nuorille ja täällä käy paljon nuoria, joten koemme, että on järkevämpi pysyä auki. Osa viihtyy kotona, osa haluaa hengata. Täällä hengaaminen on valvottua.

Pleissi palvelee 7-13 -vuotiaita maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 13-17. Vanhempia nuoria, 13-20 -vuotiaita ma ja ke klo 17-21, torstaisin klo 16-21 sekä perjantaisin ja lauantaisin klo 16-23.

Nuorisotila Pleissi

Opintie 6B, Söderkulla

voi viettää aikaa kavereiden kanssa, tehdä läksyjä, kokata, jutella nuoriso-ohjaajien kanssa, osallistua toiminnan suunnitteluun

mm.biljardi- ja pingispöytä, tietokoneita, pelikonsoleita ja lautapelejä

kerhoja, askartelupajoja ja toivottuja tapahtumia

Pleissi palvelee sekä suomeksi että ruotsiksi

Pleississä on kunnan ohjeistuksen mukainen maskipakko

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut