Sipoolaisten esikoulu voi alkaa syksyllä jo 5-vuotiaana ja kestää 2 vuotta – kunta valittiin mukaan ministeriön kokeiluun

Sipoon kunta on valittu mukaan 2-vuotisen esikouluopetuksen kokeiluun, joka alkaa jo elokuussa. Sipoon Sanomat Anniina Keiskander

Sipoon kunta tiedottaa tulleensa valituksi mukaan kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun, jonka on tarkoitus alkaa elokuussa ja kestää toukokuun 2024 loppuun.

Kokeilussa lapsi osallistuu esiopetukseen kahden vuoden ajan ennen koulun aloitusta, eli lapsi aloittaa esiopetuksessa noin viisivuotiaana. Sipoosta kokeiluun tulee osallistumaan alustavien tietojen mukaan noin 20 prosenttia ikäluokasta.

Kunnan mukaan vielä ei ole tiedossa, mitkä varhaiskasvatusyksiköt Sipoosta valitaan mukaan kokeiluun ja mitkä toimivat verrokkiryhmänä. Tutkijat päättävät kokeiluun osallistuvat yksiköt myöhemmin keväällä.

Valinnan ajankohdasta kunnalla ei ole tarkempaa tietoa. Kokeiluun saatetaan ottaa paitsi kunnallisia päiväkoteja myös yksityisiä toimijoita, jotka tuottavat varhaiskasvatusta ostopalveluna tai palvelusetelillä.

Kokeilun tavoitteena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa, kehittää esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta, selvittää varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen välisiä jatkumoita, perheiden palveluvalintoja sekä saada tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

Jos oman lapsen yksikkö valitaan kokeiluyksiköksi, tulee perheen sen jälkeen vielä erikseen hakea esiopetuspaikkaa. Perheellä on myös oikeus kieltäytyä kokeiluun osallistumisesta 5-vuotiaana ja jatkaa varhaiskasvatuksessa tavalliseen tapaan.

Kunta ilmoittaa jatkon osalta, että Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Opetushallitus tulevat tiedottamaan sipoolaisperheitä asiasta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut