Haku kielikylpyyn alkaa maaliskuussa – koulu vaatii myös vanhemmilta työtä

Lapset: Vuonna 2017 syntyneet lapset, joiden äidinkieli ei ole ruotsi, voivat ilmoittautua kielikylpykouluun tänä keväänä. Ilmoittautuminen sitoo opiskelemaan koulussa peruskoulun ajan.

5. luokalla opiskelevat Valto Muntto (vas.) ja Samuli Raunio koulun rehtorin, Ann-Sofi Pitkäsen kanssa. Lapset aloittavat koulussa jo 4-vuotiaana ja kulkevat samassa porukassa aina peruskoulun loppuun saakka. Anton Soinne

Jutta Halminen

Kielikylpykoulussa Sipoossa on tavallista perusopetusta, normaalista koulusta se eroaa sillä, että opetuksen työvälineenä on ruotsin kieli. Kielikylpy aloitetaan jo 4-vuotiaana, jotta lapsi oppii tarvittavat kielelliset taidot ennen kouluun siirtymistä.

– Lapset auttavat toisiaan ymmärtämään aikuisen puhetta. Turvallinen oppimisympäristö ja hyvin toimiva ryhmä on tärkeää kielikylpyopetuksessa, Leppätien koulun rehtori Ann-Sofi Pitkänen sanoo.

Erityisopettaja Merja Auramo muistuttaa, että kielikylpykoulu on myös aikuisille tietoista työtä, sillä he eivät vain laita lapsia kouluun kuuntelemaan ruotsin kieltä, vaan vanhempien täytyy muistaa pitää suomen kieli hyppysissä, jotta lapset eivät unohda sitä.

Sipoon ruotsinkielinen kielikylpy on tarkoitettu sipoolaisille lapsille, joiden vanhemmat eivät puhu äidinkielenään ruotsia. Jos muuttaa Sipooseen myöhemmin ja on taustaa kielikylvystä, voi hakeutua mukaan kesken kauden.

– Ummikot aloittavat 4-vuotiaana. Lapset oppivat nopeasti ja uusi tulokas on todella pihalla, jos hän aloittaa puolikin vuotta myöhemmin kuin muut ja ilman aiempaa kokemusta, Auramo sanoo.

Sama luokka kulkee yhdessä peruskoulun loppuun asti.

– Koulussa näkee, että toisista pidetään huolta ja varmistetaan, että kaverikin pärjää, Pitkänen sanoo.

– Jos kouluun hakee kesken vuoden, niin varmistamme, että kielitaito on riittävällä tasolla, jotta lapsi pärjää, Auramo sanoo.

Auramo myös muistuttaa, että on lapsen edun mukaista vaihtaa koulua, jos hänellä on suuria kielellisiä haasteita.

– Toivomme, että asiat otetaan esille, jotta voimme pohtia yhdessä, mikä on lapsen kannalta paras vaihtoehto. Kaikki mitä teemme on määrätietoista ja tavoitteellista.

Sipoo on Suomen ainoa kunta, jossa on käytössä tämän tyyppinen malli kielikylvystä.

– Täällä on mietitty perusteellisesti kaikki kielelliset tavoitteet ruotsin ja suomen kielen osalta, Pitkänen sanoo.

Ennen hakua on mahdollista osallistua kyselytunnille Teamsin kautta 9. helmikuuta kello 18. Osallistuminen tapahtuu laittamalla sähköpostia osoitteeseen ann-sofi.pitkanen@sipoo.fi.

Kielikylpykouluun mukaan

Kielikylpyyn haetaan sinä vuonna, jolloin lapsi täyttää neljä vuotta.

Hakuaika kielikylpyyn on vuosittain maaliskuussa. Kielikylpytoiminnasta järjestetään vuosittain myös avoin esittelytilaisuus ennen hakuaikaa.

Kielikylpyyn haetaan joko e-portaalin kautta ”Hakemus varhaiskasvatukseen” (päivähoidon aloittavat lapset) tai ”Anomus päivähoitopaikan vaihdosta” (jo kunnan varhaiskasvatuksessa olevat lapset).

Sipoossa toimii kaksi kielikylpypäiväkotia, Leppätien kielikylpypäiväkoti Pohjois-Sipoossa sekä Metsärinteen kielikylpypäiväkoti Etelä-Sipoossa.

Varhaiskasvatuspaikan hakuun liittyviin kysymyksiin vastaavat Pohjois-Sipoon ja Etelä-Sipoon alueiden sijoituskoordinaattorit.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut