Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Talviparatiisi Savijärvellä virkistää joka päivä – pulahduksesta avantoon tuli äidin ja pojan yhteinen juttu

Avantouinti: Pennasen perhe teki avannon kunnan vanhalle uimarannalle.

Avantouintia harrastavan ystävättären suosituksesta se lähti, savijärveläisen Sini Pennasen ja hänen 14-vuotiaan poikansa Pyryn yhteinen uusi harrastus. Jo aiemmin syyslomalla kaksikko innostui uimaan kesämökin rannassa, vaikka vesi oli kuusiasteista. Syysloman jälkeen he suuntasivat kerran pari viikossa Helsingin keskustassa sijaitsevaan merivesialtaaseen. Mitä lähemmäs nollaa veden lämpötila laski, sitä paremmalta uiminen tuntui - etenkin jälkikäteen.

Nyt Pennaset pulahtavat avantoon Savijärven vanhalla uimarannalla lähes päivittäin.

– Jouluaattona olimme jakamassa joulutervehdyksiä naapurustoon, kun rannan kohdalla päätimme mennä uimaan. Fiilis oli mahtava, Sini Pennanen kertoo.

Koska entisellä uimarannalla ei ole enää kunnan hoitamaa talvikunnossapitoa sen enempää kuin mitään muutakaan kunnossapitoa, Pennasen perhe teki rannalle polun ja alkoi käydä uimassa ohueen jääriitteeseen uurtamaansa väylää pitkin. Kun pakkaset alkoivat paukkua ja jää paksuuntui, he tekivät laiturin kupeeseen kunnon avannon.

– Nyt käymme siinä melkein päivittäin. Se rauhan tunne, jonka avannosta saa, on sanoinkuvaamattoman ihana. Jokainen kerta on kuin uusi alku, Sini Pennanen kuvailee.

– Aika pian huomasimme, että Savijärven avanto ajaa heittämällä Helsingin hienon altaan ohi, vaikka on siinäkin toki puolensa. Täällä saa samalla upean luontokokemuksen.

Savijärvellä kymmenen vuotta asuneen perheen elämässä luonnolla on muutenkin suuri merkitys. Ja vaikka järvi kärsii kesästä toiseen sinilevästä, on se valtaosan vuodesta uimakelpoinen. Järvi tarjoaa myös upeat puitteet ulkoilla talvisin, kun sen pinta jäätyy kantavaksi. Sillä kelpaa hiihtää, kävellä ja kelkkailla, eikä sekään aivan hullu ajatus olisi, jos kunta ajaisi järvelle latuja tai luistinkentän.

– Mielestäni Savijärvellä on mahdollisuuksia vaikka mihin. Itsekin mietin, miksi en ole aiemmin tajunnut alkaa harrastaa avantouintia täällä, Sini Pennanen sanoo.

Hän suosittelee lämpimästi avantouintia kaikille. Jos ajatus tuntuu vieraalta, hän suosittelee kokeilemaan aluksi vaikka vain jalkojen kastamista. Kun jalat nostaa avannosta ja kuivaa ne, alkaa veri kiertää niin, että syvempi kastautuminen saattaa alkaa houkutella.

– Itse olen päässyt siihen pisteeseen, että voisin olla avannossa vaikka kuinka kauan. Pyrin kuitenkin olemaan vain kolmisen minuuttia, ettei kehoni mene ylikierroksille, Sini Pennanen kertoo.

Hyvän olon hän saa joka kerta, menee avantoon sitten aamulla, päivällä tai illalla. Aamuisin piipahdus avannossa tekee pirteäksi ja antaa raikkaan alun päivälle. Päivällä, kun nuutuminen uhkaa, saa avannosta uutta puhtia. Iltaisin sinne voi heittää huolensa.

– Mieheni Jarkko sanoi hyvin, että avannossa unohtuvat strategiapalaverit ja mieli avautuu muille asioille.

Pyry Pennanen sanoo itse innostuneensa avantouinnista huomattuaan, kuinka hyvin se nostaa arjen yläpuolelle ja auttaa palautumaan treeneistä. Jalkapalloa harrastava Pyry kertoo avantouinnin myös parantaneen hänen ääreisverenkiertoaan huomattavasti.

– Kun muilla varpaat palelevat treeneissä, minulla ei sitä ongelmaa enää ole. Kylmänsietokykyni on muutenkin parantunut. Parasta on ehkä se, että avanto on kiva oma juttu, josta saa ajatonta aikaa.

Hän on saanut jo kaksi kaveriaan kokeilemaan avantoa ja suosittelee sitä muillekin nuorille.

Juttua on muokattu 11.2.2021 klo 13.30. Poistettu väite siitä, että ranta olisi Sipoon kunnan omistuksessa. Lisäys: 19.2.2021: Sipoon kunnalla on neljänneksen osuus Savijärven vanhaan uimarantaan. Omistusosuuksista on julkaistu juttu Sipoon Sanomissa 18.2.2020