Talviparatiisi Savijärvellä virkistää joka päivä – pulahduksesta avantoon tuli äidin ja pojan yhteinen juttu

Avantouinti: Pennasen perhe teki avannon kunnan vanhalle uimarannalle.

Savijärvellä asuva valokuvaaja Sini Pennanen viihtyy avannossa kolmisen minuuttia kerralla. Sini Pennanen

Crista Lassfolk-Feodoroff

Avantouintia harrastavan ystävättären suosituksesta se lähti, savijärveläisen Sini Pennasen ja hänen 14-vuotiaan poikansa Pyryn yhteinen uusi harrastus. Jo aiemmin syyslomalla kaksikko innostui uimaan kesämökin rannassa, vaikka vesi oli kuusiasteista. Syysloman jälkeen he suuntasivat kerran pari viikossa Helsingin keskustassa sijaitsevaan merivesialtaaseen. Mitä lähemmäs nollaa veden lämpötila laski, sitä paremmalta uiminen tuntui - etenkin jälkikäteen.

Nyt Pennaset pulahtavat avantoon Savijärven vanhalla uimarannalla lähes päivittäin.

– Jouluaattona olimme jakamassa joulutervehdyksiä naapurustoon, kun rannan kohdalla päätimme mennä uimaan. Fiilis oli mahtava, Sini Pennanen kertoo.

Koska entisellä uimarannalla ei ole enää kunnan hoitamaa talvikunnossapitoa sen enempää kuin mitään muutakaan kunnossapitoa, Pennasen perhe teki rannalle polun ja alkoi käydä uimassa ohueen jääriitteeseen uurtamaansa väylää pitkin. Kun pakkaset alkoivat paukkua ja jää paksuuntui, he tekivät laiturin kupeeseen kunnon avannon.

– Nyt käymme siinä melkein päivittäin. Se rauhan tunne, jonka avannosta saa, on sanoinkuvaamattoman ihana. Jokainen kerta on kuin uusi alku, Sini Pennanen kuvailee.

– Aika pian huomasimme, että Savijärven avanto ajaa heittämällä Helsingin hienon altaan ohi, vaikka on siinäkin toki puolensa. Täällä saa samalla upean luontokokemuksen.

Pyry ja Sini Pennanen pulahtavat avantoon lähes päivittäin. -Hanskat ja uintikengät tai sukat auttavat ääreisverenkiertoa avantouinnin aikana, jos avannossa on pidempään. Myös päähine lisää mukavuutta, kaksikko neuvoo. Sini Pennanen

Savijärvellä kymmenen vuotta asuneen perheen elämässä luonnolla on muutenkin suuri merkitys. Ja vaikka järvi kärsii kesästä toiseen sinilevästä, on se valtaosan vuodesta uimakelpoinen. Järvi tarjoaa myös upeat puitteet ulkoilla talvisin, kun sen pinta jäätyy kantavaksi. Sillä kelpaa hiihtää, kävellä ja kelkkailla, eikä sekään aivan hullu ajatus olisi, jos kunta ajaisi järvelle latuja tai luistinkentän.

– Mielestäni Savijärvellä on mahdollisuuksia vaikka mihin. Itsekin mietin, miksi en ole aiemmin tajunnut alkaa harrastaa avantouintia täällä, Sini Pennanen sanoo.

Jarkko ja Pyry Pennanen tekemässä avantoa Savijärven vanhalle uimarannalle. Sini Pennanen
Savijärven avanto pysyy auki, koska se peitetään stryoksipalalla pulahtamisen jälkeen. Sini Pennanen

Hän suosittelee lämpimästi avantouintia kaikille. Jos ajatus tuntuu vieraalta, hän suosittelee kokeilemaan aluksi vaikka vain jalkojen kastamista. Kun jalat nostaa avannosta ja kuivaa ne, alkaa veri kiertää niin, että syvempi kastautuminen saattaa alkaa houkutella.

– Itse olen päässyt siihen pisteeseen, että voisin olla avannossa vaikka kuinka kauan. Pyrin kuitenkin olemaan vain kolmisen minuuttia, ettei kehoni mene ylikierroksille, Sini Pennanen kertoo.

Hyvän olon hän saa joka kerta, menee avantoon sitten aamulla, päivällä tai illalla. Aamuisin piipahdus avannossa tekee pirteäksi ja antaa raikkaan alun päivälle. Päivällä, kun nuutuminen uhkaa, saa avannosta uutta puhtia. Iltaisin sinne voi heittää huolensa.

– Mieheni Jarkko sanoi hyvin, että avannossa unohtuvat strategiapalaverit ja mieli avautuu muille asioille.

Hanskat, kengät ja pipo ovat hyvä varusteita avantouimarille. Kuvassa Jarkko Pennasen tyylinäyte. Sini Pennanen

Pyry Pennanen sanoo itse innostuneensa avantouinnista huomattuaan, kuinka hyvin se nostaa arjen yläpuolelle ja auttaa palautumaan treeneistä. Jalkapalloa harrastava Pyry kertoo avantouinnin myös parantaneen hänen ääreisverenkiertoaan huomattavasti.

– Kun muilla varpaat palelevat treeneissä, minulla ei sitä ongelmaa enää ole. Kylmänsietokykyni on muutenkin parantunut. Parasta on ehkä se, että avanto on kiva oma juttu, josta saa ajatonta aikaa.

Hän on saanut jo kaksi kaveriaan kokeilemaan avantoa ja suosittelee sitä muillekin nuorille.

Juttua on muokattu 11.2.2021 klo 13.30. Poistettu väite siitä, että ranta olisi Sipoon kunnan omistuksessa. Lisäys: 19.2.2021: Sipoon kunnalla on neljänneksen osuus Savijärven vanhaan uimarantaan. Omistusosuuksista on julkaistu juttu Sipoon Sanomissa 18.2.2020

Tessa-koira ei halua pulahtaa avantoon, mutta on aina mukana hengessä. Sini Pennanen

150 000 harrastajaa

Suomessa harrastaa säännöllisesti avantouintia noin 150 000 ihmistä. Avantouinti on koko kehon kylmähoitoa, jota käytetään mm. reumataudeissa ja urheilijoilla palautumisessa. Se voi myös auttaa toipumaan työkuormituksesta.

Suomen Ladun avantouintikyselyssä yli 60 prosenttia vastanneista koki stressin ja flunssien vähentyneen. Avantouinti auttoi kolmanneksen mielestä särkyihin ja paransi unen laatua. Avantouinti lisäsi ennen kaikkea yleistä hyvää oloa ja energisyyttä. Avovastauksessa mainittiin jopa tietynasteinen euforia – velat muuttuvat saataviksi avannossa.

Lähde: Liikuntatieteellinen seura.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut