Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moottorikelkkojen myynti paisui Uudellamaallakin – tässä neuvot miten päristellä lumella turvallisesti

Runsasluminen talvi on lisännyt pörinää moottorikelkkareiteillä koko maassa – myös Uudellamaalla.

Tilastokeskuksen mukaan uusia moottorikelkkoja on tälle talvelle rekisteröity Uudellamaalla kolmanneksi eniten koko maassa.

Viime vuoden heinäkuusta tämän vuoden tammikuun loppuun Uudellamaalla rekisteröintiin kaikkiaan 210 uutta kelkkaa, ja edelle kirivät vain perinteiset kelkkailumaakunnat Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa. Lapissa kelkkoja myytiin yli tuhat.

Uudellamaalla myynti kasvoi noin neljänneksen edellisvuodesta. Uusien kelkkojen lisäksi kauppaa käydään myös käytetyillä ajoneuvoilla.

– Tämä on todella poikkeuksellinen talvi, sillä kaikkiaan uusien moottorikelkkojen myynti on vähentynyt selvästi edellisvuodesta, kun kelkkavuokraamot ja safariyrittäjät ovat olleet varovaisia investoimaan, mutta samaan aikaan yksityispuolella näyttää virinneen uutta kiinnostusta, arvioi Teknisen Kaupan Liiton maastoajoneuvojaoston puheenjohtaja Riku Vaahtera vakuutuskonserni LähiTapiolan tiedotteessa.

Vaahteran mukaan moottorikelkoissa näkyy sama ilmiö kuin moottoripyörien ja vesiskoottereiden kasvaneessa myynnissä koronakesänä.

– Suomalaiset panostavat nyt ulkoaktiviteetteihin ja rahaa on voinut jäädä säästöön esimerkiksi ulkomaanmatkoista.

Uudella moottorikelkalla kannattaa aloittaa hyvin varovasti, neuvoo LähiTapiolan korvausjohtaja Janne Koskela.

– Kelkoilla tulee yllättävän helposti henkilövahinkoja, sillä onnettomuustilanteessa kuljettajan ympärillä ei ole häntä suojaavaa kehikkoa. Jos kelkalla esimerkiksi törmää edellä ajavaan ja satuttaa rintakehänsä ohjaustankoon tai iskeytyy reitiltä suistuessaan puuhun, voivat seuraukset olla hyvin vakavia, Koskela sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa tärkeää on sovittaa vauhti aina tilanteeseen ja käyttää turvavarusteita.

– Kypärällä ja esimerkiksi rintapanssarilla voidaan ehkäistä vakavimpia vammoja. Jos kelkkareiteillä on nyt kevättalvella ruuhkaa, kannattaa myös tarkoin seurata muuta liikennettä ja hidastaa kohtaamistilanteissa.

Vakuutusyhtiöt maksavat liikennevakuutuksesta vuosittain korvauksia noin 700:lle moottorikelkkaonnettomuuteen joutuneelle henkilölle. Vahingot vaihtelevat sairaalan tarkastuskäynneistä vakaviin vammautumisiin.

Onnettomuustietoinstituutin mukaan kelkkaturmien määrä on kuitenkin laskenut 2010-luvun pahimmista vuosista. Esimerkiksi vuonna 2013 henkilövahinkokorvauksia maksettiin noin 1 240 kelkkailijalle, kun vuonna 2019 näitä uhreja oli kaikkiaan 664.

Myönteistä kehitystä voivat selittää muun muassa vähentynyt kelkkojen määrä, vähempilumiset talvet ja kehittynyt kelkkatekniikka.

Pahimmissa kelkkaturmissa kuljettaja menettää henkensä. Kuolemantapauksissa korostuvat jäihin vajoamiset.

Tilastojen mukaan pääsääntöisesti kelkkaonnettomuudet ovat yksittäisonnettomuuksia, eli kelkkailija on liikkeellä yksin.

Liikenneturvan selvityksen mukaan vuosina 2014–2018 moottorikelkkaillessa menehtyi keskimäärin kahdeksan ihmistä vuosittain. Kaksi kolmesta näistä tapauksista tapahtui jäällä ajaessa. Useimmissa tilanteissa oli kyse jäihin vajoamisesta tai sulaan tai railoon ajamisesta. Monella kuljettajalla oli alkoholia veressä.

Vinkit turvalliseen moottorikelkkailuun:

- Älä anna kelkan tehon yllättää.

- Käytä suojavarusteita. Kypärä on moottorikelkkaillessa pakollinen. Lisäksi kehoa voi suojata rintapanssarilla ja tarvittaessa niskatuella.

- Käytä jäällä liikkuessa merkittyjä reittejä. Jää voi olla heikkoa esimerkiksi joenuomien ja muiden virtapaikkojen läheisyydessä.

- Opettele kelkkailijan liikennesäännöt.