Sipoolainen taloyhtiö haluaa savuttomaksi – hakee tupakointikieltoa parvekkeille ja pihoille

Tupakointi: As Oy Pähkinärinne on kolmas kieltoa hakenut yhtiö Sipoossa. Kielto koskisi taloyhtiön huoneistojen parvekkeita ja piha-alueita.

Pähkinärinteessä on kyllästytty tupakointiin. Kuvassa Pähkinärinne 5 A. Henna Piilo

Laura Heino

Söderkullassa sijaitseva As Oy Sipoon Pähkinärinne (Gneissikaari 5) hakee Porvoon ympäristöterveydenhuollolta tupakointikieltoa huoneistoihin kuuluville parvekkeille ja käytössä oleville piha-alueille.

– Hakupäätös meni kirkkaasti läpi yhtiökokouksessa, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Sixten Witick toteaa.

Haun taustalla on tupakoimattoman enemmistön kyllästyminen savulle altistumiseen. Taloyhtiössä on koneellinen ilmanvaihto. Seinän ilmanottoaukkojen venttiileistä johtuen taloon kohdistuu aina pieni alipaine, jonka takia huoneistoihin leviää savua.

– Ei kukaan halua olla passiivinen tupakoitsija, Witick sanoo.

Huomautuksista huolimatta tupakointi ei ole loppunut. Osin taustalla on tietämättömyyttä. Yhden tupakoitsijan kanssa on päästy yhteisymmärrykseen, mutta muutama kohauttaa yhä hartioita.

Ympäristöterveydenhuollon päätökset nojaavat tupakkalakiin.

– Arvioimme, onko kiellon määräämiselle lainmukaiset perusteet hakemuksen esityksen mukaisesti. Kuulemiset ovat asukkaille oiva tilaisuus kuvata kokemaansa ja auttaa päätöksenteossa käsittelijää hahmottamaan mm. savun mahdollisia kulkeutumisreittejä, terveystarkastaja Terhi Ahtiainen Porvoon YTH:sta sanoo.

– Yksi kulkeutumisreitti voi olla lasitettujen parvekkeiden kautta. Savu voi kulkeutua hormimaisesti asunnosta toiseen. Eri aikakausien rakennuksissa ilmanottoventtiileiden kohdat voivat myös vaihdella.

Kuulemisajan umpeuduttua YTH arvioi lainmukaisuusseikkojen ohella vastineet.

– Voisi varovasti arvella, että maaliskuun aikana päätös on tehty ja toimitettu, Ahtiainen toteaa.

Jos tupakointi yhtiössä jatkuu mahdollisen kiellon saamisen jälkeen, seuraa varoitus ja sanktioita. Kyttääjäksi Witick ei aio. Hän toivoo, ettei asiassa tarvitse edetä pitkälle.

– Savu on helppo todeta. Ilmoitamme kaikille sanktion mahdollisuudet. Jos tupakointi ei lopu, asia tulee hallituksen pöydälle. Ei kivaa, mutta hoidettava.

Pähkinärinne on kolmas kieltoa hakenut yhtiö Sipoossa.

– 2019 Sipoon Kruunaan ja Sipoon Serafinaan on tehty tupakointikielto koskien huoneistoparvekkeita ja -pihoja, Ahtiainen kertoo.

Kiellon myötä Pähkinärinteessä päästäisiin myös stumppiongelmasta.

– Haluamme olla savuton taloyhtiö. Se on tätä päivää, Witick toteaa.

Tupakkalaki

2016 voimaan astuneen tupakkalain mukaan asuntoyhteisön yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa ei saa tupakoida. Kieltohakemuksen terveydensuojeluviranomaiselle tekee asuntoyhteisö.

Kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa tarkoitettuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin.

Pähkinärinteen osalta asianosaiset voivat esittää asiansa kirjallisesti 19.2.2021 mennessä Porvoon kaupunki, Ympäristöterveydenhuolto, Tekniikankaari 1A, 06100 Porvoo tai ymparistoterveydenhuolto@porvoo.fi. Vastineen puuttuminen ei estä asian käsittelyä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut