Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Hallitus heräsi koronan uhkaan hitaasti, vaikka asiantuntijat yrittivät varoittaa jo tammikuussa

Hallitus ei alkuksi ottanut tosissaan terveysviranomaisten varoituksia koronasta, kertoo Ilta-Sanomat (IS).

IS: tilaamista muistioista ilmenee, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) varoitti hallitusta huomattavasta pandemian uhasta jo tammikuussa. Myös presidentti Sauli Niinistö toivoi kulisseissa kovempia rajoituksia.

Hallitus kuitenkin aluksi vähätteli pandemian riskiä ja sen muodostamaa uhkaa Suomelle.

Myös Sitran tammikuussa julkistaman raportin mukaan reagointi oli aluksi hidasta.

– Poliitikoilla, lähinnä ministereillä, oli paljon muuta mielessään – eikä ministeriön ylimmässä virkajohdossa ollut henkilöitä, joilla on kokemusta ja osaamista niin sanotuissa public health -asioissa eli kansanterveystyössä ja terveysturvallisuudessa. THL:ää jopa kehotettiin hillitsemään koronatiedottamista, raportissa sanotaan.

Hallituksen teettämän selvityksen mukaan kriisijohtaminen oli pääosin hyvää, mutta koronaviruspandemian kaltaiseen katastrofiin ei ollut Suomessa valmistauduttu. Selvitykseen haastateltiin ylimpiä virkamiehiä ja poliitikkoja. Raportti sai tuoreeltaan kritiikkiä siitä, että hallituksen toiminnasta oli kysytty hallitukselta itseltään.