Sipoo aloittaa alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset kohutulla rokotteella – ajat nyt varattavissa

Sipoo aloittaa alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotukset koronavirusta vastaan. Kuvituskuva. Katja Luoma

Ulla Yliherne

Sipoon kunta tiedottaa aloittavansa tällä viikolla alle 70-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokottamisen koronavirusta vastaan. Rokottaminen aloitetaan porrastetusti, niin, että ensimmäisenä aloitetaan vuosina 1952–1956 syntyneistä 65–69-vuotiaista riskiryhmäläisistä.

Rokotteena käytetään lääkeyhtiö AstraZenecan rokotetta.

Kyseinen rokote on ehtinyt herättää paljon kohua, sillä sen tehosta ikääntyneemmän väestön keskuudessa ei ole toistaiseksi riittävää tutkimusnäyttöä. Siksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos onkin suositellut, että kyseistä rokotetta annetaan Suomessa vain 18–69-vuotiaille.

Sipoon kunta tiedottaa jatkavansa myös tänä vuonna 80 vuotta täyttävien ja kaikkien sitä vanhempien sipoolaisten sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvien omaishoitajien ja yli 65-vuotiaiden rokotuksia. Heidät rokotetaan Pfizer/Biontechin rokotteella.

Annettavaa rokotevalmistetta ei ole mahdollista valita itse. Sipoon kunta kertoo tiedotteessaan, että kullekin ryhmälle tarjotaan vain sen valmistajan rokotetta, jota kyseiselle rokotusryhmälle suositellaan kansallisessa ohjeistuksessa.

– Rokotteet tarjoavat tutkitusti suojaa koronavirustautia vastaan niille ikäryhmille, joille niitä suositellaan antamaan. Alle 70-vuotiaille AstraZenecan rokote antaa tutkitusti tehokkaan suojan. Kannustamme ottamaan tarjottavan rokotteen, silloin kun oma vuoro tulee. Mahdollisimman laajalla rokotekattavuudella saadaan paras tulos koronatartuntojen ehkäisyssä, Sipoon sosiaali- ja terveystoimen johtaja Leena Kokko sanoo tiedotteessa.

65–69-vuotiaat riskiryhmäläiset voivat varata ajan koronarokotukseen tästä päivästä eli maanantaista 15. helmikuuta alkaen. Ajavanvaraus tulee tehdä ensisijaisesti internetin kautta osoitteessa www.koronarokotusaika.fi

Tarvittaessa ajan voi varata myös puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 maanantaista perjantaihin kello 9–15. Puhelinajanvarauksessa on käytössä takaisinsoitto. Ajan voivat varata vain he, jotka ovat rokotusvuorossa Sipoossa.

Rokotusaikoja on saatavilla rajoitetusti sen mukaan, kuinka paljon rokotteita saadaan Sipooseen. Kunnan tiedotteen mukaan AstraZenecan rokotetta saadaan noin 70–80 annosta viikossa.

– Jos kaikki ajat on varattu täyteen, kannattaa rokotusvuorossa olevien yrittää ajanvarausta uudelleen muutaman päivän päästä, tiedotteessa ohjeistetaan.

Riskiryhmä 1:sen sisällä siirrytään rokottamaan nuorempia ikäluokkia AstraZenecan rokotteella, kunhan 65−69-vuotiaat on saatu rokotettua. Kunta kertoo tiedottavansa erikseen kun ajanvaraus nuoremmille ikäluokille avataan.

Lue myös: Sipoo rokottaa tiistaista alkaen kaikki 80-vuotiaat ja sitä vanhemmat – näin voit varata ajan rokotukseen

Heidät rokotetaan nyt

Alle 70-vuotiaiden riskiryhmään 1 kuuluvat henkilöt, eli koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia, sairauksia tai terveydentiloja ovat:

elinsiirto tai kantasolusiirto

aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti

vaikea puolustusjärjestelmän häiriö

vaikea krooninen munuaissairaus

vaikea krooninen keuhkosairaus

lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes

Downin oireyhtymä (aikuiset)

Lähde: THL

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut