Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uudenlainen sähköpotkulauta tutkii myös ympäristöä – "Meitä kiinnostaa ihmisille haitallisten hiukkaspitoisuuksien mittaaminen"

Ruotsalainen sähköpotkulautayhtiö Voi on kehittänyt uuden sähköpotkulaudan, joka pystyy mittaamaan ilmanlaatua ja melua kaupungissa.

Kaduille uudenlainen sähköpotkulauta on tulossa kevään aikana. Sen varusteena olevat älysensorit mittaavat melutasoa ja ilmanlaatua.

– Ilmanlaatusensori mittaa ilmassa olevia erilaisia ja erikokoisia partikkeleita, myös orgaanisia yhdisteitä ja jopa ilman kosteustason. Eniten meitä kiinnostaa ihmisille haitallisten ja pitkäaikaisia terveysongelmia aiheuttavien hiukkaspitoisuuksien mittaaminen, kertoo Shahin Ghazinouri, Voin teknologiasta vastaava johtaja tiedotteessa.

Melusensori puolestaan mittaa äänitasoja sähköpotkulaudan ympäristössä.

– Tiedämme, että kaupunkiympäristöissä on paljon melusaastetta, millä on yhteys esimerkiksi pitkäaikaiseen stressiin ja siten moniin terveysongelmiin, kuten sydänvaivoihin, Ghazinouri toteaa.

Uuden mallin takana on vuosien tutkimus- ja kehitystyö, kertoo Voin Suomen toiminnoista vastaava Reetta Alastalo.

– Olemme hyödyntäneet laajalti kaupunkien viranomaisilta ja käyttäjiltä saatua palautetta. Uusien älysensoreiden ohella mallissa on myös uusia turvallisuutta parantavia ominaisuuksia, kuten äänihälytys ja suuntavilkut, joiden ansiosta käyttäjä huomataan kaduilla entistä paremmin, Alastalo sanoo.

Alastalon mukaan Voi etsii uusia innovaatioita ja kumppaneita mikromobiliteettia tukeviin ratkaisuihin.

– Nyt erityisesti tukemaan ilmanlaadun mittausta suomalaisissa kaupungeissa. Olemme keränneet innovaatioita ja uusia kokeiluja varten kansainvälisen kolmen miljoonan dollarin suuruisen rahaston, josta voimme ohjata rahoitusta myös suomalaisille yrityksille.

Voi kertoo tiedotteessa, että uuden V4-mallin käyttöikä on yli viisi vuotta, ja sen moottorin suorituskyky on yli kolmanneksen aiempaa parempi.

Mallissa on myös vahvistettu lokasuoja ja entistä leveämmät renkaat.