Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savijärven vanhan uimarannan omistajaa 118 kiinteistöä – kunnan osuus on neljännes

Sipoolaisperheen avantouintiharrastuksesta kertoneessa Talviparatiisi Savijärvellä-jutussa (SiSa 4.1.2021 ) kerrottiin virheellisesti, että Savijärven vanha uimaranta on Sipoon kunnan omistama. Todellisuudessa kunnalla on rantaan vain neljänneksen osuus.

Virheellinen tieto poiki toimitukseen Savijärveltä yhteydenottoja, joissa ilmoitettiin rannan olevan yksityisomistuksessa. Lisäksi toivottiin, että Sipoon Sanomien lukijoille välitetään tieto alueen liikennerajoituksista.

– Mahdollisten avantouimareiden kannattaa huomioida, että rantaan johtavalla Lillängintiellä on ely-keskuksen hyväksymä ja Sipoon kunnan myöntämä moottoriajoneuvolla ajokielto, joka sallii vain tieosakkaiden liikenteen. Jalan tai polkupyörällä tulo on toki mahdollista, Savijärveltä viestitettiin.

Paikallinen Lilläng– Mösskär–Lassänginintien tiekunta ilmoittaa hakeneensa Lillängintielle ajokiellon jatkuvien järjestyshäiriöiden ja roskaamisen vuoksi. Ajokiellon tavoite oli rauhoittaa entinen uimaranta, koska etenkin viikonloppuisin meno äityi välillä villiksi häiriten alueen asukkaita.

Ely-keskuksen puoltama ajokieltopäätös tuli Sipoon kunnalta 11.10.2019, jonka jälkeen kieltomerkki asetettiin tiekunnan toimesta heti.

Kiinteistörekisterin mukaan Savijärven uimaranta on yhteinen alue eli se kuuluu useammalle kiinteistölle yhteisesti. Entisen uimarannan omistajaksi on merkitty Nickby Samfälligheter (suom. Nikkilä Yhteisö), johon kuuluu kiinteistörekisterissä yhteensä 118 osakaskiinteistöä sekä Savijärvellä että Nikkilässä.

Yhtymä ei ole aktiivisesti järjestäytynyt eikä sen kokoonpanosta vaikuta olevan tietoa edes Savijärven asukkailla itsellään.

Sipoon kunnan maankäyttöasiantuntija Janne Juslin kertoo asiaa selvitettyään, että Savijärven uimarannan 118 osakaskiinteistöstä on Sipoon kunnan omistuksessa 15 kiinteistöä. Niihin kuuluvat osuudet vastaavat noin neljännestä yhtymän omistamasta uimarannan alueesta.

Entisen uimarannan omistajaksi merkityn yhtymän osakkaisiin on aikanaan kuulunut myös Nikkilän sairaala.

– Nikkilän sairaalan maita siirtyi Sipoon kunnan omistukseen Helsingin kaupungilta maanvaihdossa vuonna 2007. Ainakin yhdellä näistä kiinteistöistä on ollut osuus tuohon Savijärven yhteiseen alueeseen, Juslin kertoo.

– Vesialueet on samaan tapaan yhteisiä alueita, joilla on omat osakaskiinteistönsä.

Sipoon kunta luopui Savijärven uimarannan ylläpidosta jo vuonna 2014. Syy luopumiseen oli rantaveden runsas kasvillisuus ja vuosittaiset sinileväkasvustot, joiden vuoksi terveysviranomaiset asettivat Savijärven uimarannan uintikieltoon vuosi toisensa jälkeen.

Sipoon kunnan liikuntapalvelupäällikkö Piritta Forsell kertoo, ettei kunta ole palaamassa Savijärvelle.

– Sipoon kunnalla ei ole mitään toimintaa Savijärven vanhalla uimarannalla. Jos joku haluaa käydä siellä harrastamassa avantouintia, hän tekee sen omalla vastuullaan, Forsell sanoo.

Sipoon kunnan ainoa talviuimapaikka on Taasjärvellä. Siellä avantouimareilla ei tällä hetkellä ole pukukoppeja käytössään, koska kunta on sulkenut ne koronapandemian vuoksi.

– Talviuinnin kasvava suosio on tiedossamme, mutta tällä hetkellä mitään varsinaisia suunnitelmia kunnalla ei ole lisätä talviuintipaikkoja, Forsell sanoo.

Taasjärvellä talviuimareiden käytössä ovat pumpun avulla auki pysyvä avanto, sulatusmatolla varustettu laituri ja valaistu ranta-alue, sekä normaalioloissa pukukoppi, joka on lämmitetty. Uimapaikan käyttöoikeus on Sipoon Talviuimareilla, jotka ovat Sibbo-Vargarna rf:n seuran jäseniä. Jäsenyys oikeuttaa talviuintipaikan vapaaseen käyttöön 15.9.–15.5. välisenä aikana.

Kunta vastaa Taasjärven talviuintipaikan perusvarusteista ja turvallisuudesta. Talviuimarit huolehtivat yhdistyksen puitteissa uimapaikan toimivuudesta.

Lue myös: Talviparatiisi Savijärvellä virkistää joka päivä – pulahduksesta avantoon tuli äidin ja pojan yhteinen juttu