Nikkilän sairaalan vanhan vesilaitoksen remontti on työllistänyt jo sata opiskelijaa – valmista ehkä ensi vuonna

Koulutus: Nikkilän sairaalan vanhan vesilaitoksen saneeraustyö on Keuda opiskelijoille lottovoitto. Työmaalla oppeja on kerryttänyt jo liki sata opiskelijaa.

Keudan opiskelijoiden ohjaamisesta paikan päällä kohteessa vastaa pintakäsittelyalan ammattimies Minna Hale (edessä). Crista Lassfolk-Feodoroff

Ulla Yliherne

Koulutuskuntayhtymän Keudan opiskelijat ovat viimeisen kahden vuoden ajan saneeranneet Nikkilän entisen sairaala-alueen vanhaa vesilaitosta uuteen uskoon. Tarkoituksena on, että Sipoon kunnan omistamasta, 1940-luvulta peräisin olevasta rakennuksesta tulee koulutus- ja kokouskeskus.

Saneeraus tehdään lähes kokonaan oppilastyönä.

Keudan rakennusalan opettaja Aki Koski laskeekin, että kaiken kaikkiaan vanhassa vesilaitoksessa on ehtinyt työskentelemään ja kerryttämään oppejaan liki sata opiskelijaa.

– Tämän kohteen ehdoton plussa on se, että se tarjoaa niin sanotusti oikeita töitä niin pintakäsittely- kuin rakennusalan opiskelijoillemme. Täällä on jo nyt suoritettu noin 40–50 näyttökoetta ja lukuisia eri tutkinto-osia, Koski sanoo.

Kun vesilaitoksen saneeraus alkoi maaliskuussa 2019, varovaiset arviot olivat, että valmista olisi ollut vuoden 2020 loppupuolella. Korona kuitenkin iski kapuloita rattaisiin ja keskeytti työt tilapäisesti kokonaan viime vuonna.

– Yläkerran pohjamaalaukset ovat hyvällä mallilla, samoin portaiden valut ja raudoitukset. Tällä hetkellä oppilaat työskentelevät rakennuksen kellarikerroksessa vanhassa vesialtaassa, josta on tulossa auditorio. Paikoillaan seissyt vesi on syönyt altaan pintoja, joten ne täytyy uusia, Koski kertoo.

Sipoon kunnan osalta projektista vastaava Työllisyysyksikkö Risteyksen työllisyyspäällikkö Lassi Puonti ei uskalla antaa tiukkaa aikataulua sille, milloin hanke on lopulta valmis.

– Työ valmistuu ajallaan. Vaikka tiloille on tarvetta, paniikkikiirettä ei ole.

– Pieni toivonkipinä on kuitenkin herännyt, että ehkä kaikki voisi olla valmista vuoden 2022 aikana. Paljon riippuu keskikerrokseen suunnitellun kahvilatoiminnan luonteesta. Pohdinnassa on, voisiko toiminta olla sittenkin enemmän itseohjautuvaa kuin perinteistä kahvilatyötä, Puonti toteaa.

Ilman tiukkaa aikarajaa oleva pitkäaikainen kohde on Aki Kosken mukaan Keudan opiskelijoiden näkökulmasta ihanteellinen. Sen lisäksi, että se tarjoaa arvokasta käytännönoppia, vesilaitos voi jatkossa toimia oppilaiden referenssikohteena, jossa he voivat esitellä työnsä jälkeä mahdolliselle tulevalle työnantajalleen.

– Toivoisin, että kunnat tarjoaisivat vanhoja kiinteistöjään meille saneerattaviksi vielä enemmän. On kaikkien etu, etteivät kohteet rapistu vaan saadaan kunnostettua, Koski sanoo.

Sipoon kunnan lisäksi Keuda tekee yhteistyötä muun muassa Keravan ja Järvenpään kaupunkien kanssa.

– Keravalla meillä on tarkoitus remontoida yhdessä Keravan vankilan väen kanssa toista sataa vuotta vanha kunnalliskoti. Järvenpäässä perustamme parhaillaan työmaata Tekijänkadulle. Sinne rakentuu yksittäiselle yritykselle 1 500 neliöinen tuotantohalli, Koski kertoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut