Yle: Tuhansia koronajäljityspuheluita nauhoitettiin laittomasti Espoossa – "Puheluissa tulee esiin muun muassa salasuhteita, laitonta liiketoimintaa"

Kuvituskuva. Riikka Laine

Iso osa Espoon koronajäljityspuheluista on tallennettu asiakkaiden tietämättä, kertoo Yle.

Puheluja ovat Ylen MOT-toimituksen saamien tietojen mukaan tallentaneet Luona Oy:n työntekijät lokakuusta tammikuun loppupuolelle, jolloin Espoo osti lähes puolet koronajäljityspuheluistaan yhtiöltä.

Asiakas ei ole voinut tietää, onko hänelle soittanut Luonan vai Espoon kaupungin työntekijä. Puheluiden aikana on käyty läpi myös arkaluontoisia asioita.

– Puheluissa tulee esiin muun muassa salasuhteita, laitonta liiketoimintaa, huumekauppaa, mitä erikoisimpia uskonnollisia yhteisöjä sekä laitonta maassa oleskelua, hoitaja kertoi MOT:lle.

Luona Oy:n johto myöntää MOT:lle, että jäljityspuheluita on tallennettu ja että tallentamisesta olisi pitänyt kertoa asiakkaille.

– Jos puheluita on tallennettu, niin oletan, että hoitajia on ohjeistettu kertomaan siitä puhelun yhteydessä. Jos ei ole kerrottu, niin me olemme epäonnistuneet ohjeistuksessa tai perehdytyksessä, Luona Terveys -liiketoiminnan johtaja Seppo Kariniemi sanoo Ylen haastattelussa.

Tietosuojavaltuutetun mukaan puheluiden nauhoittamisesta tulee kertoa asiakkaalle ymmärrettävästi.

– Koronajäljityspuheluissa on kyse henkilötietojen käsittelystä. Aina kun henkilötietoja käsitellään, on henkilötietoja käsittelevän tahon informoitava, sanoo tietosuojavaltuutettu Anu Talus Ylen haastattelussa.

Muokattu 18.2.2021 kello 13.32: Lisätty sitaatti arkaluontoisista asioista.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut