Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulutaksi kolarissa Martinkyläntiellä – kyydissä olleen pojan isä antaa kovaa kritiikkiä kilpailutuksen lopputulokselle: "Koko systeemi meni sekaisin"

Koulutaksi joutui kolariin Martinkyläntiellä torstai-iltapäivänä kello 15. Kyydissä oli kaksi oppilasta, jotka selvisivät tilanteesta vammoitta.

Toinen oppilas oli 10-vuotias poika, joka kulkee koulukyydillä Jokipuiston koulusta kotiin Etelä-Paippisiin. Pojan isä Jukka Hyökki kertoo kolarin syntyneen, kun väärään suuntaan ajanut koulutaksi oli kääntymässä takaisin ja samaan aikaan takaa tullut ajoneuvo lähti ohittamaan.

Ohittaja törmäsi autollaan koulutaksin vasempaan etupyörään ja koululaisten matka pysähtyi siihen.

– Tieto tuli meille pojaltani, joka soitti onnettomuuspaikalta ja pyysi hakemaan kotiin, koska taksi ajoi kolarin. Poliisia siellä ei ollut, mutta pelastuslaitos oli paikalla, Hyökki kertoo.

– Siellä ne pojat seisoivat tien laidassa kuin tatit odottamassa minulta kyytiä kotiin. Pelastuslaitokselta oli kyllä varmistettu, että he ovat saamassa kyydin, koska oli kova pakkanen. Korvaavaa taksikyytiä ei tarjottu.

Jukka Hyökki oli myöhemmin yhteydessä kuljettajaan, joka oli sijaistamassa Menevä Oy:n vakituista kuskia. Itsekin taksia aikoinaan ajanut Jukka Hyökki painottaa, ettei halua syyttää kuljettajaa mistään, mutta kyytijärjestelyistä tulee kovaa kritiikkiä.

– Koko systeemi on mennyt aivan sekaisin vuodenvaihteen jälkeen, kun kunnan tekemän kilpailutuksen voittanut Menevä Oy otti kyydit hoitaakseen, Hyökki sanoo.

Sipoon kunta kilpailutti marraskuussa kolme koulukuljetusreittiä, joista yhden voitti Mr Taxi Oy, toisen Oy Stefan Forsberg Ab ja kolmannen Taksi Päijänne Oy. Jälkimmäinen käyttää alihankkijanaan Menevä Oy:tä ja Transedu Oy:tä.

Sekä Jukka Hyökki että toisen oppilaan äiti kertovat sipoolaisvanhempien Whatsapp-ryhmän käyvän kuumana, kun vanhemmat raportoivat koulukyytien ongelmista.

– Kuljettajat pannaan ajamaan mahdottoman tiukkoja aikatauluja. Esimerkiksi kahdeksan minuutin matkaan on annettu minuutti ajoaikaa, Hyökki sanoo.

Vanhempien keskuudessa on ihmetelty uusia reittijärjestelyjä, joissa oppilaita poimitaan kyytiin epäloogisessa järjestyksessä. Etelä-Paippisista kyytiin hypännyt oppilas saattaa istua mukana hakemassa muita kyytiläisiä Korson kupeesta, vaikka taksi olisi matkalla jo kertaalleen ohittanut koulun.

Lisäksi kyytien myöntämisperusteluissa on sekavuutta. Jukka Hyökin mukaan heidän poikansa saa nyt kyydin sekä kouluun että takaisin, kun ennen vuodenvaihetta kunta tarjosi kyydin vain aamuisin.

– Ihmeellisintä on se, että naapurin tyttö joutuu kävelemään 1,5 kilometriä päästäkseen taksin kyytiin, mutta meidän poika haetaan pihasta, Hyökki ihmettelee.

Suurimpana ongelmana hän kokee kuitenkin kireät aikataulut, jotka muodostavat Hyökin mielestä selkeän turvallisuusriskin. Lisäksi hän kokee koulukuljetusten tarjoajan vaihtumisen aiheuttaneen sen, että Sipoota tuntemattomat kuljettajat eksyilevät ja aikataulut menevät sekaisin.

– Tässä on nyt esimerkki siitä, kun lasten koulukyytejä ajatetaan halvimmalla mahdollisella taholla. Harkitsemme vakavasti nyt sitä, että luovumme koulukyydistä ja kuljetamme lapsemme jatkossa itse, Hyökki sanoo.

Taksi Päijänne Oy:n toimitusjohtaja Jarno Westerholm vahvistaa eilisessä kolarissa olleen koulutaksin olleen heidän toimeksiannollaan ja kuuluvan Menevä Oy:lle. Hän kertoo myös kuljettajan voivan hyvin ja viettävän tänään vapaapäivää.

– Kuljettaja tarjosi kyllä lapsille kyytiä, mutta he olivat jo itse soittaneet vanhempansa paikalle. Hän oli vielä illalla soittanut lapsille kotiin ja varmistanut, että he olivat kunnossa, Westerholm sanoo.

– Auto on nyt korjattavana ja se on uusi Mersu, joka ostettiin nimenomaan Sipoon ajoja varten.

Toimitusjohtaja myöntää yrityksensä hoitamissa koulukyydeissä olleen ongelmia ensimmäiset kaksi viikkoa, mutta sanoo sekä logistiikan ja aikataulujen olevan nyt kunnossa heidän ajamiensa koulukyytien osalta.

– Meillä on Sipoossa kaksi autoa ja kaksi kuljettajaa.

Sipoon kunnan sivistysjohtaja Jukka Pietinen kertoo poliisin selvittävän kolariin johtaneita tapahtumia. Kun poliisiraportti on valmis, kunta käy keskustelun tapahtuneesta taksiyrityksen kanssa.

– On tietenkin harmillista, että onnettomuus tapahtui, mutta onneksi kukaan ei loukkaantunut, Pietinen sanoo.

Onnettomuuden yhteydessä esiin tullutta kritiikkiä koulukyytien uusista tarjoajista ei ole sivistysjohtajan mukaan kantautunut kuntaan kevätlukukauden ensimmäisten viikkojen jälkeen.

– Alkuun oli vaikeuksia, mutta nyt kyydit toimivat hyvin meidän tietojemme mukaan. Jos niissä on ongelmia, on olennaisen tärkeää, että niistä kerrotaan kuntaan, Pietinen sanoo.

– Sosiaalisessa mediassa annettu kritiikki ei kantaudu meille, emmekä me kommentoi asioita Facebookissa tai osallistu keskusteluihin Whatsappissa. Kunnalla on omat palautekanavat tätä varten.

Edit: Juttua on muokattu 19.2. klo 12.41. Lisätty taksiyhtiön toimitusjohtajan kommentit.

Edit: Juttua on muokattu 19.2.2021 klo 16.36. Lisätty sivistysjohtajan kommentit.