31 valtuustokokousta, 131 poissaoloa – näin kunnanvaltuutetut selittävät poissaolojaan

Kunnanvaltuusto: Viime vuoden loppuun mennessä eniten poissaoloja valtuustokokouksista oli RKP:n Thomas Elfgrenillä ja SDP:n Rainer Bomanilla, molemmilla 14. Perussuomalaisten Kristiina Ovaskaisella poissaoloja oli 13.

Kuvassa Sipoon kuluvan kauden kunnanvaltuutetut Kristiina Ovaskainen (ps.), Juha Kytö (kok.) ja Juha Kopra (kok.). Arkistokuva on vuodelta 2017. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Sipoon kunnanvaltuusto 2017–2021 kokoontui viime vuoden loppuun mennessä 31 kertaa. Eniten poissaoloja keräsi RKP:n Thomas Elfgren, joka oli poissa 14 valtuustokokouksesta vuoden 2019 syyskuuhun mennessä.

Vaaleissa 165 ääntä saanut, ja myös kunnanhallitukseen päässyt, Elfgren osallistui yhteensä vain viiteen valtuustokokoukseen ennen kuin hän jätti luottamustehtävänsä Sipoossa kokonaan.

– Kaikki poissaoloni johtuvat siitä, että olen ollut ulkomailla työmatkalla, Elfgren kommentoi poissaolojaan Sipoon Sanomille.

RKP:n 17-henkisellä valtuustoryhmällä oli yhteensä poissaoloja 49 ja ne kertyivät kahdeltakymmeneltä eri valtuutetulta. Epäsuhta johtuu siitä, että ryhmässä oli useita henkilövaihdoksia.

Vaaleissa valituista valtuutetuista tehtävänsä kesken kauden jättivät myös Anna Abrahamsson, Ann-Cathrine Helling ja Magnus Åström. Abrahamssonin tilalle noussut Elvira Kaiser jätti hänkin tehtävänsä ja hänen tilalleen valittiin kolmas varajäsen Kenneth Albrecht.

Muut varasijalta valtuutetuiksi nousseet olivat Henrik Möller, Mia Wikström ja Tanja Åkerfelt.

RKP:n valtuustoryhmän poissaoloja kommentoi kunnanhallituksen puheenjohtajana istuva Kaj Lindqvist.

– Lähtökohtana on, että valtuutettujen on hoidettava luottamustehtäviään tunnollisesti ja aktiivinen osallistuminen valtuuston kokouksiin on itsestään selvyys, Lindqvist sanoo.

– Thomas Elfgren on työnsä puolesta ollut ulkomaankomennuksilla loppuvuodesta 2017 ja vuosina 2018 ja 2019 ja hän on ilmoittanut, että hän ei voi osallistua kunnanvaltuuston kokouksiin. Ulkomaankomennukset kestivät suunniteltua pitempään.

Myös SDP:n Rainer Bomanille kertyi poissaoloja 14 valtuustokokouksesta. Boman sai vaaleissa 142 ääntä. Demareiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Tapio Virtasen mukaan poissalojen syynä olivat terveysongelmat. Boman sai vakavan sairaskohtauksen heinäkuun lopussa 2018 ja oli tuolloin sairauden vuoksi pois syksyn, jonkin aikaa myös teknisen valiokunnan puheenjohtajan tehtävistä.

– Maaliskuusta 2020, kun siirryttiin etäyhteyksiin, on Rainer jättäytynyt pois valtuuston kokouksista omasta tahdostaan ja olen ryhmän puheenjohtajana ymmärtänyt tilanteen, Virtanen kommentoi.

– Sairaus rajoittaa edelleen Rainerin työtä valtuutettuna. Hänellä on kuitenkin ollut voimia, halua ja kykyä hoitaa teknisen valiokunnan puheenjohtajuus ja hän on ollut niissä fyysisesti läsnä sihteerin ja esittelijän, eli teknisen johtajan kanssa.

SDP:n valtuustoryhmässä on vaihtunut yksi henkilö, kun Maija Kuntsi muutti pois Sipoosta ja tilalle nousi Juha Huotari.

Kolmanneksi eniten poissaoloja kertyi Perussuomalaisten ensimmäisen kauden valtuutetulle Kristiina Ovaskaiselle, joka oli poissa 13 valtuustokokouksesta. Ovaskainen sai vaaleissa 166 ääntä. Hän selittää poissaolonsa työkiireillä.

– Olen valitettavasti joutunut olemaan poissa eräistä kokouksista työkiireiden vuoksi. Juuri tästä syystä en hae jatkokautta valtuustoon. Aika ei riitä, Ovaskainen kommentoi Sipoon Sanomille.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Jari Hursti ei vastannut puheenjohtajille sähköpostissa lähetettyyn kommentointimahdollisuuteen.

Kokoomuksen poissaolotilaston kärjessä on Juha Kytö, joka oli poissa yhdeksästä valtuustokokouksesta vuosina 2017–2019. Viime vuonna hänellä ei ollut poissaoloja, johtuen valtuuston etäkokouksista.

– Yrittäjälle, jonka työ koostuu hyvin paljon matkustamisesta, ja lisäksi kotona odottaa kaksi pientä lasta, valtuustotyö aiheuttaa melkoisen tasapainottelun kalenteriin, Kytö kommentoi Sipoon Sanomille.

– Vuosi 2020 onkin osoittanut Teams -kokoukset tehokkaaksi kokoustavaksi, sillä huolimatta siitä, että töitä on ollut enemmän kuin aiempina vuosina yhteensä, niin on silti voinut osallistua kokouksiin, vaikka olisi toisella paikkakunnalla tai lasten kanssa kotona.

Myös kokoomuksen Linda Karhisella oli poikkeuksellisen paljon poissaoloja, yhteensä kahdeksan. Hän selittää poissaolojaan päällekkäisillä velvollisuuksilla.

– Olen kolmen alaikäisen lapsen äiti ja lakimies. Olen ollut poissa tilanteissa, joissa velvollisuuteni joko lapsia tai työnantajaa kohtaan sen on vaatinut, Karhinen kommentoi.

Kokoomusryhmän puheenjohtaja Juha Salo toivoisi, että poissaolojen sijaan nostettaisiin esiin vaihteeksi valtuutettuja, jotka ovat osallistuneet jokaiseen kokoukseen. Salo sanoo kuitenkin,etteivät poissaolot ole toivottuja.

– Toisaalta minusta on arvokasta, että elämänsä ruuhkavuosia elävät lapsiperheiden vanhemmat ovat mukana päätöksenteossa, perhekiireistä ja työkiireistä riippumatta, Salo kommentoi.

– Kääntöpuoli on se, että joskus tulee keskimääräistä enemmän poissaoloja. Sitä varten on varamiehet.

Vihreiden Sini-Pilvi Saarniolla oli myös kahdeksan poissaoloa valtuustokokouksista. Hänenkin selityksensä on kiire.

– Olen päivätyön ja kaiken muun ohella opiskellut. Se näkyy poissaoloissa. Toki seassa on myös sairauspoissaoloja ja työmatkoja, Saarnio kommentoi.

Hän luopui maaliskuussa 2019 ryhmänsä puheenjohtajuudesta Lilli Kahrin hyväksi. Kahrin mukaan puolueen linjauksena on, että poissa valtuustokokouksista ollaan vain perustelluista syistä, kuten sairastuminen tai työeste.

– Näin on ollutkin. Aina valtuutetun poissa ollessa on paikalle saatu varavaltuutettu, Kahri kommentoi.

Kristillisdemokraattien ainoa valtuutettu Tiina Sinkkonen oli poissa viidestä valtuustokokouksesta. Hän muistelee olleensa useammin poissa vapaa-ajanjaoston kokouksista kuin valtuustosta.

– Olen ollut pois joko työesteen tai sairauden takia. Mielestäni kokouksiin pitäisi tulla, ellei ole pakollista estettä. Näin pysyy myös mukana asioissa, Sinkkonen kommentoi.

– Tosin, joskus voi olla ihan hyvä vaikka varamies on läsnä, jos puolue haluaa aktivoida uusia henkilöitä vastuuseen.

Keskustan ainoa kunnanvaltuutettu Monika Hämäläinen ei vastannut hänelle valtuustoryhmän puheenjohtajana lähetettyyn sähköpostiin. Hämäläinen oli poissa kolmesta valtuustokokouksesta.

Liike Nyt-puolueen ainoa kunnanvaltuutettu Timo Rope tuli valituksi Keskustan ehdokkaana. Valtuustotyön hän kuitenkin aloitti Politiikasta Iloa-ryhmässä. Viime syksynä Rope ryhtyi Sipooseen perustetun Liike Nyt-puolueen puheenjohtajaksi ja siirtyi samalla puolueen kunnanvaltuutetuksi. Hänellä ei ollut yhtään poissaoloa valtuustosta.

Jokaiseen valtuustokokoukseen osallistuneita kunnanvaltuutettuja olivat viime vuoden loppuun mennessä myös Juha Kopra (kok.), Kaj Lindqvist, Marketta Mattila (vihr.), Juhani Rantala (kok.), Juha Salo, Juha Suuronen (kok), Tom Sundbäck (r.), Tapio Virtanen ja Ari Oksanen (kok.).

Toimitus antoi huomattavan paljon poissaoloja (8–14 kertaa) keränneille valtuutetuille sekä kaikille valtuustoryhmien puheenjohtajille mahdollisuuden kommentoida poissaoloja lyhyesti sähköpostitse. Viestit lähetettiin ko. henkilöiden sipoo.fi-sähköposteihin viikkoa ennen jutun julkaisemista.

Juttua on muokattu 1.3.2021 klo 08.44. Lisätty Juha Kopra niiden valtuutettujen listalle, joilla ei ollut yhtään poissaoloa valtuustokokouksista.

Juttua korjattu 3.3. Korjattu Mia Wikströmin sukunimen kirjoitusasu

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut