Kulttuuritalo Lilla Villanin juhlavuosi meni koronakurimuksessa: "Olemme joutuneet perumaan, siirtämään ja taas perumaan tapahtumiamme"

Lilla Villan: Vuoden 2020 piti olla 10 vuotta täyttäneessä Lilla Villanissa yhtä juhlaa. Sitten kaiken pilasi korona, joka toi mukanaan myös talousvaikeudet.

Petri Pöyhönen ja Laura Karèn ovat saaneet lohtua kyläläisten kulttuuritalon pihaan rakentamasta jääteoksesta. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Kulttuuritalo Lilla Villanissa on perjantaina lounasaikaan vilkkaampaa kuin kuukausiin. Lounaalle tulleiden asiakkaiden, jotka saavat täyttää korkeintaan puolet asiakaspaikoista, lisäksi paikalle valuu artisteja. Illalla on luvassa Pauli Hanhiniemen konsertti, jota paikan päälle katsomaan pääsevät vain toiminnanjohtaja Petri Pöyhönen ja tuottaja Laura Karèn. Syy on koronarajoituksissa.

Kun salin puolelta kantautuu musiikkia, se tuntuu liikuttavalta, kuin tuulahdukselta ajoilta, jotka eivät koskaan palaa.

– Vuosi on ollut hyvin raskas. Olemme joutuneet perumaan, siirtämään ja taas perumaan tapahtumiamme eikä loppua näy vieläkään, kaksikko suree.

He laskevat Lilla Villanin peruneen noin kahdeksankymmentä esitystä, joista osa oli tarkoitus esittää toisaalla, kuten Tippe Tontun -joulupolun kaikki esitykset , joita piti olla Lilla Villanissa 13 ja Porvoossa yhdeksän.

– Tippe kantaesitetään marraskuussa 2021, jos ja kun luoja luo ja epidemian 5. tai 6. tai 7. aalto sen sallii, Peri Pöyhönen huokaa.

Lisäksi Lilla Villan on perunut 120 muuta tapahtumaa, kolme taidenäyttelyä ja 18 häät.

– Häätilaisuuksia varataan tänne jopa kaksi vuotta etukäteen, mutta ne kaikki peruttiin.

Yksityistilaisuuksien peruuntuminen on merkittävä isku kulttuuritalon taloudelle. Ne ovat korvaamaton tulonlähde, koska esityksistä ja kulttuuritoiminnasta saadut tulot menevät normaalioloissakin järjestämiskulujen kattamiseen.

Apuun tulivat säätiöt, jotka ovat tukeneet Lilla Villania koronakurimuksessa kymmenillä tuhansilla euroilla. Myös Sipoon kunta on nyt myöntänyt talon vuokriin viidenkymmenen prosentin alennuksen puolen vuoden ajaksi.

– Avustukset ovat pelastaneet meidät. Ilman niitä toivoa ei olisi.

Lilla Villan on myös pyrkinyt sopeutumaan tilanteeseen. Se on järjestänyt pihallaan erilaisia tapahtumia, kuten intialaisen valon juhlan Diwalin sekä lasten työpajoja. Talossa toimii myös maanantaisin pidettävä Touhuaamu, johon saa tosin osallistua vain yhdeksän henkilöä, vaikka tilaa olisi kymmenkertaiselle määrälle.

Lilla Villan on myös osaltaan pyrkinyt helpottamaan taiteilijoiden ahdinkoa antamalla heille tilojaan käyttöön maksutta.

Koska kaikki esitykset on peruttu, on koko kulttuuriala kriisissä. Lilla Villanissa toiveikkaat ajatukset ovat ensi syksyssä.

– Sen mukaan suunnittelemme nyt toimintaamme.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut