Ruokakassien jako koululaisille alkaa taas – tässä ovat poikkeustilan uudet askelmerkit sipoolaisille

Etäopetukseen siirtyville koululaisille jaetaan maanantaista alkaen ruokakasseja viime kevään tapaan. Crista Lassfolk-Feodoroff

Sipoon kunta on julkaissut pitkän listan ohjeita poikkeustilaan. Tiukentuvat rajoitukset ja määräykset koronaepidemian kiihtymisen estämiseksi näkyvät kunnan palveluissa mm. siten, että perusopetuksen luokka-asteet 7.–9. ja toisen asteen oppilaitokset siirtyvät etäopetukseen ensi viikon maanantaista 8.3. alkaen.

Taustalla vaikuttaa hallituksen kehotus ottaa Uudenmaan kunnissa käyttöön leviämisvaiheen tiukimmat toimet koronaepidemian kiihtymisen ja virusmuunnosten yleistymisen estämiseksi.

Sipoossa suurin osa tiukimmista rajoituksista ja toimista on jo käytössä, kuten yli kuuden hengen kokoontumisrajoitus, aikuisten ryhmäharrastustoiminnan keskeytys sekä laaja etätyö- ja kasvomaskisuositus.

Uutta on, että lukiot ja perusopetuksen luokka-asteet 7.–9. siirtyvät etäopetukseen ainakin ajalle 8.3.–28.3.2021. Kunta tiedottaa etäopetusta toteutettavan siten, että oppilaiden koulupäivä noudattaa lukujärjestystä ja näin oppilaiden päivittäinen vuorokausirytmi säilyy samanlaisena kuin lähiopetuksessa.

Etäopetukseen jääville oppilaille jaetaan ruokakasseja samaan tapaan kuin viime keväänä.

Luokka-asteilla 0.-6. ja varhaiskasvatuksessa jatketaan lähiopetusta. Myös kaikkien erityisen tuen ja valmistavan opetuksen oppilaiden opetus toteutetaan lähiopetuksena.

Yli 12-vuotiaiden harrastustoiminta keskeytetään

Yli 12-vuotiaiden (2007 syntyneet ja sitä vanhemmat) harrastustoiminta keskeytetään kunnan hallinnoimissa sisä- ja ulkotiloissa ensi maanantaista alkaen.

Yli 12-vuotiaiden varatut ryhmäliikuntavuorot perutaan kunnan sisäliikuntatiloista ja myös ulkokentiltä.

Omatoimisesti ulkokenttiä ja ulkoliikuntapaikkoja on sallittua käyttää turvavälejä noudattaen. Alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa, kuten urheilukentillä, saa olla kerrallaan enintään viisikymmentä ihmistä.

– Kunnan ei ole mahdollista järjestää valvojia esimerkiksi jokaiselle urheilukentälle valvomaan sitä, ettei ihmisiä ole liikaa paikalla. Jätäthän siis menemättä liikuntapaikalle, jossa on ruuhkaa tai jossa et pysty noudattamaan vähintään kahden metrin turvaväliä, sivistysjohtaja Jukka Pietinen vetoaa kuntalaisiin tiedotteessa.

12-vuotiaiden (2008 syntyneet) ja sitä nuorempien harrastuksia voidaan järjestää kunnan tiloissa rajatusti, (sisätiloissa enintään 10 henkilöä ja ulkotiloissa enintään 50 henkilöä) erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen ja ilman lähikontakteja. Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös velvoittaa varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Tämä tarkoittaa kunnan mukaan sitä, että Sipoon kunnan tiloissa toteutettavassa lasten harrastustoiminnassa tulee tosiasiallisesti voida välttää lähikontaktit.

Toimijoiden tulee myös tehdä kirjallinen suunnitelma lähikontaktien välttämiseksi aluehallintoviraston määräyksen mukaisesti. Tarkemmat turvallisuusohjeet lasten harrastuksista ovat kunnan verkkosivuilla kohdassa "harrastukset".

Kunnan nuorisotilat, Nuorkka Nikkilässä ja Pleissi Söderkullassa, suljetaan myös. Nuorisotoimen tehtäväksi jää jalkautua nuorten pariin nuorisotilojen ollessa suljettuna. Nuorisotyöntekijät ovat myös tavoitettavissa niin puhelimitse kuin sosiaalisessa mediassa.

Työllisyysyksikkö Risteys supistaa toimintaansa kuntouttavan työtoiminnan osalta.

Kirjastojen tiloja ei suljeta kokonaan, mutta niissä saa ainoastaan käydä asioimassa ja noutamassa ennakkoon varattua aineistoa. Asioidessa kirjastossa tulee pitää vähintään kahden metrin turvaväli.

Myös kunnan asiakaspalvelupisteet SipooInfo Nikkilä ja SipooInfo Söderkulla pysyvät avoinna. Asioidessa tulee pitää vähintään kahden metrin turvaväli ja suositeltavasti käyttää kasvomaskia.

Vaikutukset paikallisiin yrityksiin ja muihin yksityisiin toimijoihin

Tiukemmat rajoitukset ja määräykset vaikuttavat myös paikallisten yritysten ja muiden yksityisten toimijoiden toimintaan. Kunta pyytää yrityksiä ja muita yksityisiä toimijoita seuraamaan ja noudattamaan valtion asettamia rajoituksia ja aluehallintoviraston määräyksiä.

Tähän mennessä Sipoossa vaikuttavia aluehallintoviraston määräyksiä on määräys yritysten ja yhdistysten tietynlaisten yli 10 hengen asiakastilojen sulkemisesta ja määräys lähikontaktien tosiasiallisesta välttämisestä asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa.

Hallitus esittää myös kaikkien ravintoloiden ja muiden ravitsemusliikkeiden sulkemista 8. –28. maaliskuuta. Sulku koskisi Sipoota ja ainoastaan ruuan ulosmyynti asiakkaille olisi sallittua. Sipoon kunta pyytää yrityksiä ja muita yksityisiä toimijoita seuraamaan viranomaisten viestintää määräyksistä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut