Perinnekylä sai uuden nimen – Tältä Puu-Talmassa voisi jatkossa näyttää

Havainnekuvat esittelevät miltä Puu-Talmassa voisi tulevaisuudessa näyttää. Havainnekuva: Oy Arkkitehdit Lång-Kivilinna &Larikka

Ulla Yliherne

Puu-Käpylä, Puu-Vallila, Puu-Myllypuro. Jatkossa joukkoon liittyy myös Puu-Talma, joka on valikoitunut Talmaan kaavoitettavan perinnekyläalueen uudeksi nimeksi.

Sipoon kunta ja Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestivät viime vuoden lokakuussa nimiehdotuskilpailun, jossa haettiin sosiaalisen median kautta suuntaviivoja alueen nimen valintaan.

Erilaisia kommentteja ja ehdotuksia tuli yhteensä 234.

Sipoon kehitysjohtaja Pirjo Sirén kertoo, että useissa ehdotetuissa ideoissa viitattiin puurakentamiseen ja kylämäisyyteen pihapiireineen.

Vaihtoehdoissa vilahtivat muun muassa sellaiset nimet kuin Timmerby eli Hirsikylä, Karlmossa, Vesala, Vanha-Talma, Talmanlaakso sekä Hökkelikylä.

– Talma on sanana tunnettu. Nimellä on myönteinen kaiku ja imago, joka viittaa niin virkistykseen, ulkoiluun, lasketteluun kuin golfiin, Sirén sanoo.

Puu-Talma on oikein käypä nimi.

Perinnekylään on tarkoitus kaavoittaa noin 20 -30 omakotitalotonttia. Havainnekuva: Oy Arkkitehdit Lång-Kivilinna &Larikka

Hänen mukaansa alueen nimen haluttiin kuvastavan myös puu- ja perinnerakentamista sekä kylämäisyyttä. Näistä elementeistä syntyi Puu-Talma, joka ruotsiksi kääntyi muotoon Trä-Tallmo.

– Puu-Talma on oikein käypä nimi. Se kuvastaa aluetta hyvin, perinnekylähanketta jo 15 vuoden ajan puuhannut Jari Vesanen kiittelee.

Perinnekylällä tarkoitetaan pientaloaluetta, jonne on mahdollista siirtää vanhoja hirsirakenteisia asuin- ja sivurakennuksia tai rakentaa uusia rakennuksia perinteisin menetelmin ja esikuvin. Havainnekuva: Oy Arkkitehdit Lång-Kivilinna &Larikka
Jari Vesanen siirsi Varpulan pohjalaistalon Kauhavalta Talmaan vuonna 2006. Mia Tadic

Uuden nimen lisäksi Puu-Talma on etenemässä askeleen kohti toteutumista, sillä kunta on aloittamassa alueen asemakaavoittamista. Kaavatyön pohjana toimii Talonpoikaiskulttuurisäätiön vuonna 2016 teettämä ideasuunnitelma.

Tarkoituksena on, että noin 12 hehtaarin alueelle tulisi arviolta 20–30 omakotitalotonttia. Niiden koko vaihtelee noin 1 500 neliöstä 2 000 neliöön. Perinnekylän hengen mukaisesti kaava mahdollistaa vanhojen hirsitalojen siirtämisen alueelle tai uusien perinnetalojen rakentamisen.

Tavoitteena on, että kaavaluonnos on nähtävillä syksyllä ja tontit olisivat rakennettavissa vuonna 2024.

Kaavatyön yhteydessä tutkitaan myös työnteon ja asumisen uudenlaista joustavaa yhdistämistä.

– On hienoa, että vuosia suunniteltu hanke tulee vihdoin näkyväksi, Jari Vesanen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut