Sipoolaisten lastenvalvonta siirrettiin vuodenvaihteessa Porvooseen – palvelun saa tarvittaessa edelleen myös Nikkilästä

Palvelu: Sosiaali- ja terveysjohtaja Leena Kokko sanoo muutoksella pyrittävän entistä parempaan palveluun.

Sipoon lastenvalvonta toimii Porvoosta käsin, mutta jalkautuu tarvittaessa myös Nikkilään. Arkisto / Lotta Åberg

Crista Lassfolk-Feodoroff

Sipoon lastenvalvonta siirtyi vuodenvaihteessa osaksi Itä-Uudenmaan perheoikeudellista yksikköä. Yksikkö toimii Porvoossa. Sipoon kunnan sosiaali- ja terveysjohtaja Leena Kokko sanoo muutoksella tavoiteltavan entistä parempia resursseja. Suurempaan yksikköön sulautuminen tarkoittaa Sipoon kunnalle esimerkiksi sitä, ettei sen tarvitse enää turvautua ostopalveluihin.

– Meillä on Sipoossa käytettävissämme vain yksi lastenvalvojan virka, joten toiminta oli hirvittävän haavoittuvainen. Jos ainoa lastenvalvojamme oli poissa, ei lastenvalvonnassa ollut käytännössä ketään ja jouduimme ostamaan palvelua ulkopuolisilta, Kokko sanoo.

– Yhteistyön aloittamisella vahvistamme Sipoon lastenvalvontaa. Tarkoitus ei missään nimessä ole heikentää sipoolaisten palvelua, vaan parantaa sitä.

Lastenvalvojan vastaanotto toimii edelleen Sipoossa kolmena päivänä kuukaudessa ja lastenvalvojalla on silloin vastaanotto Nikkilän sosiaali- ja terveysasemalla. Pääasiassa vastaanotto on kuitenkin Porvoossa. Sipoolaisilta onkin nyt tullut kritiikkiä siitä, että tähän asti omasta kunnasta saadun peruspalvelun perässä pitää matkustaa Porvooseen.

Leena Kokko painottaa, että tarvittaessa lastenvalvoja voi jalkautua Sipooseen useamminkin kuin Nikkilän sote-talossa pidettävää vastaanottoa on suunniteltu pidettävän.

– Vaikka toimipiste on Porvoossa, voi lastenvalvoja jalkautua sieltä Sipooseen tarpeen mukaan. Jos matka Porvooseen on hankala, lastenvalvojan luo pääsee kyllä Sipoossakin, Kokko sanoo.

Sipoolaiset voivat siis edelleen varata tarvittaessa vastaanottoajan lastenvalvojalle Nikkilään. Ajanvarausta tehdessään sipoolaisten tulee itse mainita toiveestaan saada vastaanottoaika Nikkilään, ei Porvooseen.

– Ehdottomasti pyrkimys on palvella sipoolaisia tarpeen mukaan myös Sipoossa. Lisäksi monia asioita voidaan hoitaa sähköisesti, puhelimitse ja kirjeitse, Leena Kokko sanoo.

Lastenvalvojan palveluihin kuuluvat avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isyyden selvittäminen sekä vanhempien neuvominen ja auttaminen sovittaessa lasten huoltajuudesta, asumisesta, tapaamisoikeudesta ja elatuksesta. Lastenvalvoja myös vahvistaa vanhempien keskenään laatimat sopimukset ja huolehtii, että lapsen asioita koskevat sopimukset ovat lapsen edun mukaisia.

– Isyyden selvittäminen voidaan nykyään hoitaa Neuvolassa, jos kyseessä on selkeä tapaus, kuten esimerkiksi vakiintuneessa suhteessa elävä avopari. Tämä on sujuvoittanut toimintaa selvästi, Leena Kokko sanoo.

Sipoon lastenvalvonnan uudet yhteystiedot ovat: i-u.perheoikeudellinenyksikko@porvoo.fi, puh. 019 520 4991.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut