Selvitys: Sipoon kouluilla on liikaa tiloja ja liian vähän lapsia – vääristääkö oppilaspaikkojen tyhjäkäynti resurssointia?

Koulutus: Tuoreen selvityksen mukaan Sipoolla on ylikapasitteettia oppilaspaikkojen suhteen seuraavan kymmenen vuoden ajan.

Kuvassa oleva Sipoonlahden koulu on Sipoon suurin peruskoulu. Oppilasmäärältään pienin on puolestaan Salpar skola. Ulla Yliherne

Ulla Yliherne

Sipoon kunnalla tulee olemaan satoja tyhjiä koulupaikkoja vapaana koko seuraavan vuosikymmenen ajan.

Tiedot käyvät ilmi uunituoreesta perusopetuksen, lukio-opetuksen ja vapaan sivistystyön selvityksestä, jota sivistysvaliokunta käsitteli tiistaisessa kokouksessaan. Selvityksen on tehnyt helsinkiläinen FCG Konsultointi oy.

Sipoon kunta laati viime vuoden marraskuussa suunnitelman, jossa erilaisilla väestökehitykseen vaikuttavilla tekijöillä pyritään kasvattamaan 7–15-vuotiaiden sipoolaisten määrää nykyisestä 2 653 lapsesta 2 789 lapseen. Suunnitelman onnistuessa se tarkoittaisi, että 7–15-vuotiaiden sipoolaislasten määrä kasvaisi seuraavan kymmenen vuoden aikana 136:lla lapsella.

Uuden selvityksen mukaan tämä ei kuitenkaan riitä.

– Vaikka ynnäisimme yhteen kymmenen vuoden väestökasvun ja vieraskuntalaiset oppilaat Sipoon kouluissa, ja kaikki muualla opiskelevat lapset palaisivat Sipoon kouluihin, tulee Sipoon kunnalla olemaan koko vuosikymmenen ajan vielä satojen koulupaikkojen reservi, selvityksessä todetaan.

Selvityksessä sanotaankin suoraan, että kapasiteetin näkökulmasta katsottuna Sipoossa ei ole tarvetta uusille varhaiskasvatus- tai opetustiloille. Ei edes silloin, jos kuntaan saataisiin merkittävää lapsiperheiden muuttovoittoa.

– Useiden satojen, jopa tuhansiin nouseva, oppilaspaikkojen tyhjäkäynti nostaa esiin kysymyksen tilojen tarkoituksenmukaisuudesta ja kustannustehokkaasta käytöstä. Ylenmääräiset tilat eivät saa vääristää kasvatus- ja opetustehtävien resurssointia, selvityksessä sanotaan.

Sipoon kunnalla on tällä hetkellä 15 peruskoulua sekä kaksi lukiota.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut