Sipoon uuden pelastusaseman rakentaminen harppasi eteenpäin maanantai-illan valtuustokokouksessa, kun Sipoon kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti aseman hankesuunnitelman.
Hyväksytyn hankesuunnitelman perusteella tehdään jatkosuunnittelua, ja hanke kilpailutetaan vuodenvaihteessa 2021–2022. Uuden pelastusaseman on tarkoitus valmistua kesällä 2023, kunta tiedottaa.
Moderni ja nykyistä paremmin sijoitettu asema on tärkeä ja kauan odotettu hanke sekä kunnalle että pelastuslaitokselle. Ennen kaikkea se parantaa sipoolaisten turvallisuutta.
– Investoinnin avulla kunta haluaa turvata hyvän pelastustoiminnan tason koko kunnan alueella, Sipoon kunnan tekninen johtaja Ilari Myllyvirta toteaa tiedotteessa.
Nykyisen aseman sijainti Nikkilän korkeimmalla mäellä Isotalontien ja Jussaksentien risteyksessä pakottaa hälytysajoneuvot ajamaan joko vilkkaasti liikennöidyn keskustan tai koulukeskuksen alueen läpi.
Avun saanti hidastuu ja ajoneuvot saattavat aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Uusi asema rakennetaan Öljytien varteen Jokipuiston alueen eteläpuolelle.
Nikkilän keskustaan uudelta asemalta on matkaa 1,5 kilometriä.
Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Peter Johansson on erittäin tyytyväinen uuden aseman sijaintiin.
– Pääliikenneväylän varrelta pääsemme liikkumaan nopeammin avuntarvitsijoiden luokse koko Sipoon alueella, erityisesti nopeasti kasvavan Söderkullan alueelle ja muualle Etelä-Sipooseen, Johansson iloitsee kunnan tiedotteessa.
Pelastusasemalta suoraan Öljytielle rakennetaan vain niin sanottu syöksytie hälytysajoneuvoille. Muu liikenne ohjataan tontille rakennettavan sivutien kautta.
Paremman sijainnin lisäksi Sipoon toimipisteelle halutaan rakentaa nykyaikaiset ja toimivat tilat kustannustehokkaalla rakentamisella. Rakennuksen energiantuotannossa hyödynnetään maalämpöä ja aurinkosähköä.
Nykyisen aseman vanhin osa on rakennettu vuonna 1934. Asemaa on laajennettu ja remontoitu useaan otteeseen. Ensihoidon tilat ovat konttirakenteisia. Sipoon väestömäärä kasvaa, ja siksi tarvitaan lisätilaa myös pelastustoiminnalle.
– Pelastuslaitoksen henkilöstö on jo kauan työskennellyt vanhoissa, epäkäytännöllisissä tiloissa, Peter Johansson sanoo tiedotteessa.
Uuden pelastusaseman myötä henkilöstö saa toimivat, nykyaikaiset vaatimukset täyttävän aseman Sipooseen.
Aseman bruttoala on noin 2090 neliömetriä ja se sisältää sekä lämpimät, puolilämpimät että kylmät tilat. Tilan on laskettu riittävän noin vuoteen 2040 asti, mutta tarvittaessa asemaa voidaan laajentaa. Aseman julkisivu on punatiilinen.
Kalustohalli mitoitetaan kolmelle hälytysajoneuvolle aputiloineen. Kookkaat tarvikkeet ja pienempi ajoneuvokalusto sijoitetaan pihan erilliseen varastoon. Muun muassa palotarkastajien käytössä olevat virka-autot saavat viiden auton katoksen.
Sipoon uudelle asemalle keskitetään alueen sammutusletkujen pesu- ja huoltopiste, ja luonnollisesti asema saa myös palomiesten harjoitteluun sopivan tornin. Asemarakennus pitää sisällään muun muassa kokoustilat, valmiustilat eli lepohuoneet ja henkilöstön fyysistä huoltoa ja testausta palvelevan kuntosalin.
Asemahankkeen kustannusarvio on yhteensä noin 6 772 000 euroa. Kunnan mukaan arvio sisältää sekä rakennukset että ympäröivän infrastruktuurin.
Hankkeen rahoitusmallina on kiinteistöleasing, mikä tarkoittaa sitä, että pelastuslaitos vuokraa aseman Sipoon kunnalta 20–25 vuodeksi. Tämän jälkeen vaihtoehtoina on uusi leasingsopimus tai kiinteistön lunastaminen.
Pelastuslaitoksen vuokra vastaa leasing-rahoituksen kuukausierää siten, että investointi ei rasita kunnan käyttötaloutta. Sipoon kunta omistaa tontin.