Nikkilän keskuspuisto alkaa pian rakentua – ensin rakennetaan koulun oppimisympäristö

Pilottihanke: Sipoo päätti kokeilla osallistavaa budjetointia ja asukkaat innostuivat ideoimaan. Korona typisti miljoonabudjetin, mutta hanke etenee silti.

Nikkilän keskuspuiston myötä kuntakeskukseen on luvassa kukkaloistoa huomattavasti nykyistä enemmän. Blomberg-Kantsila Ira

Crista Lassfolk-Feodoroff

Vuosia rakennustyömaana ollut ympäristö Nikkilän koulukeskuksen liepeillä on saamassa uuden ilmeen. Luvassa on ainakin monikerroksellista kasvillisuutta, uusi kävelyreitti, pitkospuita, penkkejä ja pöytäryhmiä.

Alueen, eli uuden Nikkilän keskuspuiston rakentamisen on tarkoitus alkaa loppukesästä, kunhan rakennusurakka on saatu kilpailutettua.

Taustalla on pilottihanke, osallistava budjetointi, jota on luotsannut Sipoon kunnan tekniikka- ja ympäristöosaston suunnittelija Maria Mäntylä.

– Kuntalaiset antoivat meille ideointivaiheessa viime keväänä yli 400 ideaa, joista osa oli hyvinkin lennokkaita. Tavoite on lisätä alueen viihtyisyyttä ja oli se uudenlaista tekemistä, kun asukkaat pääsivät itse vaikuttamaan suunnitteluun, Mäntylä kertoo.

– Suunnitteluun osallistui kaikenikäisiä kuntalaisia ja meillä oli esteettömyyden tiimoilta erikseen vielä tilaisuus vanhus- ja vammaisneuvoston jäsenille.

Alun perin hankkeella oli miljoonan euron budjetti, mutta koronaleikkurin myötä se supistui tänä vuonna 200 000 euroon. Maria Mäntylä kertoo sen tarkoittavan käytännössä sitä, että keskuspuisto rakennetaan osittain. Uudistettavat viheralueet on jaettu neljään osaan.

Ensimmäisenä on vuorossa päiväkoti Pikku Sydämen länsipuolella oleva alue, jonka hiekkakenttä jää nykyiselleen.

– Kyseinen alue toteutetaan nyt ensin, koska sillä katsottiin olevan suurin merkitys viihtyisyyden kannalta. Se tulee tarjoamaan kouluille uudenlaista oppimisympäristöä ja esimerkiksi nykyistä paremmat mahdollisuudet oppituntien pitämiseen ulkona, Mäntylä kertoo.

– Nuoret osallistuivat ideointiin ahkerasti, joten toivottavasti he tulevat tykkäämään lopputuloksesta.

Kuntalaisten osallistumista helpotettiin jalkautumalla kouluihin, kirjastoon, sote-taloon ja palvelutalo Elsieen. Niissä kuntalaiset saivat jättää ideoitaan kartalle Post it-lappusille kirjoitettuina.

Vielä toistaiseksi on epävarmaa, miten hanke jatkossa etenee. Mäntylän pöydällä on kuitenkin jo valmiit, maisema-arkkitehtien kanssa työstetyt suunnitelmat.

Koulujen oppimisympäristöä rikastavan alueen jälkeen rahoitusta jäävät odottamaan keskuspuiston kolme muuta aluetta. Seuraavat kolme osiota hankesuunnitelmassa ovat Nikkiläntietä reunustavat näyttävät istutukset, hautausmaan kupeen kukkiva puisto ja lopuksi pääkirjaston takapiha. Jälkimmäiseen on tulossa perennojen lisäksi ainakin jättishakkipelialusta, kuten kuntalaisten toiveissa oli.

– Tehdyt suunnitelmat tullaan ehdottomasti toteuttamaan, mutta ei vain niin nopeasti kuin oli tarkoitus, Mäntylä sanoo.

– Aikataulu riippuu täysin tulevien vuosien talousarvioista. Sekin on vielä mahdollista, että koronatilanteen hellitettyä talous kohenee ja loput hankkeesta saadaan toteutettua vaikka jopa kertaheitolla.

Vuonna 2019 alkanut pilottihanke on ehtinyt jo saada Sipoossa seuraajan: Talman koulun pihan ja puistoalueen viihtyisyyttä parannettiin osallistamalla myös kuntalaisia.

Lue myös: "Ankkalampi, hampurilaisravintoloita, marjatarha..."– Nikkilän keskuspuistoon tuli sipoolaisilta 400 ideaa

Lue myös: Rakentaminen siirtyy, mutta ensimmäiset havainnekuvat valmistuivat – tältä Nikkilän keskuspuistossa voisi näyttää

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut