Putkiremontin ei tarvitse olla painajainen – sukitettavassa talossa voi jopa asua rempan aikana

Saneeraus: Viemäristön sukittaminen mahdollistaa asunnossa asumisen remontin aikana.

– Olen kuullut, että putkiremontti on valittu suomenkielen ikävimmäksi sanaksi, viemärisaneerauksiin erikoistuneen Sukitusykkösten myyntijohtaja Ken Forsström sanoo.

On totta, että jo pelkkä ajatus putkiremontista saa monen niskakarvat nousemaan pystyyn. Tästä huolimatta lukuisiin taloyhtiöihin, asuntoihin ja julkisiin rakennuksiin tehdään vuosittain putkiremontteja, sillä vesijohto- ja viemäriputkistot eivät ole ikuisia.

– Yleisesti ottaen voi sanoa, että viemäriputkien elinikä on noin 40–50 vuotta, käyttöikä vaihtelee tapauskohtaisesti. Jos kiinteistö alkaa olla tämän ikäinen, putkiston saneerausta kannattaa harkita huolella, Sukitusykkösten toimitusjohtaja Antero Vahi neuvoo.

Söderkullasta käsin toimiva Sukitusykköset on erikoistunut putkiremontteihin, jotka tehdään sukittamalla.

– Työtavan suurin etu on se, että yleensä rakenteita ei tarvitse rikkoa, mikä taas tekee sukittamisesta hyvin kustannustehokasta, Vahi kertoo.

Asukkaan kannalta suurin hyöty on todennäköisesti kuitenkin se, ettei putkiremontin ajaksi tarvitse välttämättä lähteä evakkoon lainkaan.

– Jokainen putkiremontti on toki tapauskohtainen, mutta yleensä haitta-aika perinteisessä putkiremontissa on noin 2–3 kuukautta huoneistoa kohden. Sukittamisessa kerrostalon kohdalla puhutaan noin 2–3 viikosta per huoneisto, Vahi laskee.

Sukittamisessa hyödynnetään vanhaa, olemassa olevaa viemäriverkostoa. Vanhan putken sisään invertoidaan paineilman avulla sukka, joka on kyllästetty epoksilla. Epoksi on nestemäistä muovia, joka kovettuu lämmön avulla. Liittymäkohtiin asennetaan aina tehdasvalmisteinen haarayhde.

– Pienet reiät ja halkeamat vanhassa putkistossa eivät ole yleensä ongelma, sukittamalla saadaan jopa korjattua tämän tyyppiset Ken Forsström sanoo.

Kovettumisen jälkeen sukitetun viemärin käyttöikä on hänen mukaansa sama kuin uudella muoviputkistolla, vähintään 40 vuotta.

Viemäreiden sukittaminen onkin yleistynyt koko Suomessa.

– Tuoreimman remonttibarometrin mukaan yli puolessa Suomessa tehtävistä putkiremonteista tehdään ainakin joitain osuuksia sukittamalla, Forsström kertoo.

Sipoolaisfirma on hyödyntänyt sukittamista niin pientaloissa, kerrostaloissa kuin isommissa kohteissa, kuten kouluissa ja liikekiinteistöissä.

– Viime kesänä teimme Helsingin Autotalossa sadevesi- ja jätevesiviemäreiden sukituksia. Se oli poikkeuksellinen kohde, kun pelkästään parkkihalli oli kolmikerroksinen ja siihen päälle tuli vielä kymmenen muuta kerrosta, kaksikko muistelee.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut