Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolme sipoolaista metsää suojellaan – perintönä saadut alueet nimetään lahjoittajansa mukaan

Luonnonystävä Kaj Törngren on jättänyt Luonnonperintösäätiölle perintönä suurimman osan omaisuudestaan. Perintöön kuuluu myös Pohjois-Paippisissa, lähellä Järvenpään rajaa sijaitseva tila metsineen ja peltoineen.

– Tämän arvokkaan perinnön kautta saadaan Sipoossa suojeluun kolme metsäkappaletta, joiden nimiksi tulee Törngrens skog, Fågelskog ja Lillskogen, Luonnonperintösäätiö kertoo tiedotteessa.

Säätiön mukaan nämä kolme lähekkäin sijaitsevaa, rehevällä maapohjalla kasvavaa metsää kattavat noin 13 hehtaarin pinta-alan. Suurimmalla metsäalueella, Törngrens skogissa, on runsaasti mahtavia haapoja ja paljon lahopuuta.

– Törngren on antanut metsiensä kasvaa enimmäkseen rauhassa ja pitänyt osan niistä täysin koskemattomana, säätiöstä kerrotaan.

– Viehättävä polku johdattaa läpi tämän upean, lehtomaisen vehmaan metsän lähelle Keravajoen rantaa ja Haarajoen jokien yhtymäkohtaa. Puiden suuri koko ja lehti- ja havupuiden vaihtelu luovat oikean, ikiaikaisen metsän tunnelman, Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila kuvailee tiedotteessa alueen maisemia.

Jussilan mukaan Törngrens skogin yhteyteen jätetään puskurivyöhykkeeksi jonkin verran niittyä, jolla esiintyy mielenkiintoisia kasvilajeja.

Nämä metsät ovat kipeästi kaivattu lisä itäisen Uudenmaan suojelutilanteeseen.

Pellot ja rakennukset on tarkoitus myydä, jolloin säätiö saa lisää varoja uusien alueiden hankintaa varten.

– Lähiympäristössä ei ole juuri suojeltuja metsiä, joten nämä rauhaan jätetyt metsät ovat kipeästi kaivattu lisä itäisen Uudenmaan suojelutilanteeseen, Jussila kiittelee.

Luonnonperintösäätiö on kalastaja Pentti Linkolan vuonna 1995 perustama säätiö, joka suojelee luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää.

Säätiö hankkii lahjoitusvaroin luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen.