Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verenluovutuksessa on nyt pidettävä maskia ja allerginenkin nuha estää luovutuksen – Luovuttajia tarvitaan kuitenkin yhä joka päivä

Verenluovuttajien on nyt käytettävä kirurgista suunenäsuojaa joka puolella Suomea riippumatta alueellisesta epidemiatilanteesta, tiedottaa Veripalvelu. Maskinkäyttövelvoite on ollut voimassa maaliskuun alusta lähtien.

Omaa maskia ei kuitenkaan tarvitse olla, vaan suojaimen saa Veripalvelulta. Myös Veripalvelun henkilökunta käyttää suunenäsuojusta.

– Tiukentamalla maskivaatimusta haluamme varmistaa, että meille on turvallista tulla koronatilanteen kiristymisestä huolimatta, sanoo tiedotteessa Veripalvelun verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.

Verenluovuttajilta varmistetaan heti saapuessa, että heillä ei ole flunssaoireita. Pandemia-aikana myös oireileva allerginen nuha estää verenluovutuksen.

Luovuttajat ohjataan käsienpesuun tai käsien desinfiointiin paikalle saapuessaan, välipalatarjoilun yhteydessä ja pois lähtiessään.

Verenluovutustiloihin saavat nyt tulla ainoastaan verenluovuttajat. Turvavälien toteutuminen varmistetaan Veripalvelun mukaan ajanvarauksella ja tilojen järjestämisellä. Esimerkiksi luovutuspisteet ovat riittävän kaukana toisistaan.

Pandemia-aikana ihmiset ovat vähentäneet liikkumistaan, mikä on hyvä, mutta myös aiheuttaa haasteita verenluovutukseen. Veren tarve on korona-aikana pysynyt normaalilla tasolla ja verenluovuttajia tarvitaan joka päivä, jotta potilaat saavat tarvitsemansa verivalmisteet.

– Verenluovuttajia tarvitaan noin 800 joka päivä. Jos tuntee itsensä terveeksi, verenluovutus on turvallinen ja helppo tapa auttaa, sanoo Satu Pastila tiedotteessa.