Seurakunnat: Pääsiäisen sanoma on nyt entistäkin puhuttelevampi.
Korona-ajan negatiiviset vaikutukset henkiseen hyvinvointiin ovat Sipoon seurakunnissa hyvin tiedossa. Kirkkoherrat Juha Ilonen ja Camilla Ekholm kuvailevat tilannetta seurakuntien palveluiden kannalta ristiriitaiseksi.
– Nyt, kun seurakuntalaisilla on erityisen paljon tarvetta kohtaamiselle, kohtaamisia ei voida järjestää, Ilonen ja Ekholm pahoittelevat.
– Kannustamme silti ottamaan meihin yhteyttä, jos kokee siihen tarvetta. Seurakunnasta voi pyytää yhteydenottoa myös toisen puolesta, jos on huolissaan läheisensä tai vaikkapa iäkkään naapurinsa henkisestä hyvinvoinnista.
Yhteydenottoja on tullut seurakuntiin pandemian aikana noin tuplasti normaaliin verrattuna. Niissä korostuvat erityisesti ikäihmisten yksinäisyys, lapsiperheiden uupuminen, taloushuolet ja parisuhteiden paineet.
– Moni on nyt todella yksinäinen. Työntekijämme voivat tukea ja keskustella puhelimitse tai sähköisesti, mutta fyysisiä kohtaamisia on hyvin vähän. Kävelylle on voitu mennä, mutta esimerkiksi kotikäyntejä ei voida nyt tehdä, Ilonen ja Ekholm kertovat.
Lapsiperheissä yksinäisyys ei ole ongelma, mutta sen sijaan arjen raskaus on alkanut käydä voimille. Monille isovanhempien tuki on arjenpyörityksessä korvaamattoman tärkeää, mutta koronatilanteen vuoksi se on jäänyt pois.
– Oma vaikutuksensa on silläkin, ettei perhekerhoja voida järjestää. Parisuhteet ovat myös koetuksella eikä kriisitilanteisiin ole Sipoossa normaalioloissakaan oikein toimivaa mallia, Ilonen ja Ekholm puntaroivat.
– Lisäksi rahahuolet painavat monia, koska korona-aika on tuonut muassaan lomautuksia ja työttömyyttä.
Sekin seurakunnissa on huomattu, että sipoolaisten auttamishalu on pandemian myötä lisääntynyt. Molemmat kirkkoherrat toivovat trendin jatkuvan.
– Yhteisöllisyys on voimissaan ja ihmiset ovat ilahduttavan kekseliäitä sen suhteen, miten muita voi auttaa.
Vaikeasta ajasta huolimatta kirkkoherrat näkevät valoa tunnelin päässä. Kevät etenee nyt vauhdilla, valon määrä lisääntyy ja luonto herää pian uuteen eloon. Ja vaikka pääsiäinen menee vielä tiukkojen rajoitusten merkeissä, on kirkolla ohjelmaa verkon välityksellä.
Sibbo Svenska församling järjestää pääsiäisnäytelmän Kärlekens väg (suom. Rakkauden tie) nyt etänä, kun se viime vuonna jäi kokonaan pitämättä.
– Esitys on nauhoitettu etukäteen ja se on musiikillisempi kuin aiemmin, Camilla Ekholm kertoo.
Kärlekens väg on katsottavissa Sipoon seurakuntien yhteisellä YouTube-kanavalla kiirastorstaista alkaen. Kanava löytyy nimellä Kirkko Sipoossa - Kyrkan i Sibbo.
Söderkullassa on sunnuntaista alkaen tarjolla kaksikielinen Pääsiäisvaellus, joka kuljetaan omin päin kännykkää hyödyntäen.
Koko kylän Johannes Passio sen sijaan jää väliin jo toistamiseen.
– Siinä on niin paljon esiintyjiä, ettei muuta vaihtoehtoa ollut. Toiveemme ja tavoitteemme on, että se saadaan järjestettyä ensi vuonna, Juha Ilonen sanoo.
Yhteistä pääsiäisohjelmaa seurakunnilla ei tänä vuonna ole. Ne lähettävät omat Jumalanpalveluksensa verkossa, kuten tähänkin saakka. Ehtoolliselle pääsee kirkkoihin niin halutessaan, kunhan varaa ajan etukäteen.
– Pääsiäisenä juhlitaan Kristuksen ylösnousemista kuolleista, pimeydestä valoon, joten sen sanomalla on meille kaikille nyt vielä tavallistakin enemmän annettavaa.