Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin ilmaantuvuusluku lähenee jo viittä sataa – "Rokotukset ovat hyvä lisä, mutta eivät korvaa muita toimia"

Juttua päivitetty

Pääsiäisen vietossa pitäisi olla erittäin varovainen ympäri maan, kehotti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen torstaiaamuisessa tilannekatsauksessa.

Tilannekatsauksen mukaan koronaepidemia jatkuu edelleen vakavana.

– Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Turun tilanne on erittäin huolestuttava, Puumalainen sanoi.

Helsingissä ilmaantuvuus lähestyy sataatuhatta asukasta kohti jo viittä sataa (483) ja Vantaalla neljää ja puolta (431). Espoossa luku on 331, Kauniaisissa 275, Turussa ilmaantuvuus 415. Ilmaantuvuusluku lasketaan viimeksi kuluneen 14 vuorokauden ajalta.

Koko Suomen ilmaantuvuus on 84.

Jotta epidemia saataisiin kuriin, kontakteja pitäisi THL:n mukaan vähentää 25 prosenttia.

Vanhimmissa ikäryhmissä tartuntojen kasvu on laantunut. Tämä kertoo Puumalaisen mukaan siitä, että he ovat noudattaneet rajoituksia ja rokotukset ovat alkaneet purra.

– Nuoret aikuiset ovat se ryhmä, jolla on kaikkein korkein taudin ilmaantuvuus. Tämän jälkeen suurimpana ryhmänä ovat vähän vanhemmat aikuiset ja sen jälkeen nuoret. Näissä ikäryhmissä tartuntoja sattuu eniten ja näihin ikäryhmiin täytyy uusia toimenpiteitä pystyä kohdentamaan.

Erityisesti nuoret aikuiset tartuttavat nyt virusta eteenpäin. Vaikka rokotukset etenevät Suomessa EU:n kärkitasoa, taudin ilmaantuvuutta ei pystytä rokotuksilla vielä aikoihin hillitsemään.

– Rokotukset ovat erittäin hyvä lisä, mutta eivät korvaa muita toimia, Puumalainen sanoi.

Hus on vaikein alue myös sairaanhoidon tarpeen näkökulmasta, kertoi strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

– Jopa 60 prosenttia kaikista tehohoitopotilaista on ajoittain ollut koronapotilaita.

Toistaiseksi kaikki tehohoitoa tarvitsevat pääsevät hoitoon.

Tehohoidon tarve painottuu vahvasti Hyksin erityisvastuualueeseen, johon kuuluu Uudenmaan lisäksi myös muutama muu maakunta.

Voipio-Pulkki arvioi, että hoidon tarve lisääntyy edelleen tulevaisuudessa.

Hänkin totesi, että rajoitukset ovat tärkeitä.

– Voi vain ajatella, missä olisimme, jos näitä apukeinoja ei olisi meillä käytössä.

STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila totesi, että liikkumisrajoitukset ovat välillinen keino puuttua kotibileisiin ja muihin yksityisiin kokoontumisiin, joissa korona tällä hetkellä leviää ja joihin ei muuten pystytä puuttumaan.

Muokattu 25.3.2021 kello 10.45: Lisätty Varhilan osuus. Kello 10.57: Lisätty alkuun Puumalaisen kommentti pääsiäisestä. Kello 11.05: Lisätty tieto, että kontakteja pitäisi vähentää 25 prosenttia ja muutettu tilaisuuden aikamuoto "meneillään olevasta" "torstaiaamuiseksi" sekä lisätty ilmaantuvuusluvun määritelmä.