Uusmaalaisella astmaatikolla on 30 kertaa suurempi koronariski kuin pohjoissavolaisella perusterveellä – THL avaa riskejä rokotuslausunnossaan

Kuvituskuvassa Biontechin koronarokotteita. Marko Kauko

Minna Harmaala

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella asuvalla astmaatikolla on 30 kertaa suurempi riski joutua sairaalaan koronataudin vuoksi kuin Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella asuvalla suomalaisella, jolla ei ole astmaa. Pohjoissavolaiseen astmaa sairastavaan verrattuna uusmaalaisen astmaatikon riski on kymmenkertainen.

Keskimäärin astmaa sairastavalla suomalaisella on terveeseen verrattuna kolminkertainen riski saada vakava koronavirustauti ja joutua sairaalahoitoon.

Tiedot selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sosiaali- ja terveysministeriölle (STM) juuri antamasta lausunnosta, jossa THL ottaa kantaa koronarokotusten alueelliseen painotukseen.

THL on tutkinut eri riskiryhmien riskejä yhdistämällä kansallisia terveysrekistereitä.

Vakavalle koronataudille altistavat taustasairaudet on rokotusjärjestyksessä jaettu kahteen luokkaan. Näistä ykkösryhmään kuuluvilla on 4–7 kertaa suurempi riski joutua koronan takia sairaalaan kuin perusterveiden työikäisten. Kakkosryhmään kuuluvilla riski on 2–3-kertainen.

Kaikkein suurin koronavirustaudin riskitekijä on ikä.

Esimerkiksi sairaalahoitoon päätymisen riski koronavirustartunnan seurauksena on 40–49-vuotiailla kolmannes ja 50–59-vuotiailla puolet 60–69-vuotiaiden riskistä.

Jos taustasairauksien lukumäärä otetaan huomioon, sairaalaan joutumisen ikäperustaiset erot pienenevät: 30–39-vuotiailla riski joutua sairaalahoitoon on kolmannes, 40–49-vuotiailla vajaa puolet ja 50–59-vuotiailla riski on 75 prosenttia siitä, mitä se on 60–69- vuotiailla.

Suurin kuolinriski on yli 70-vuotiailla.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut