Yrtit, chilit, itseviljely,... – viherpeukalobuumi on näkynyt 70-vuotiaalla puutarhalla

1951 Ollen mummu perusti ensimmäisen kasvihuoneen, jossa viljeltiin tomaattia. Sittemmin 70 vuodessa toiminta ja valikoima on laajentunut huomattavasti. Laura Heino

Laura Heino

Päärynätomaatti, amppelimansikat, pelargoniaa 25 värissä,… Voi jo kuvitella sielunsa silmin väriloiston, joka häikäisee runsaudellaan Söderblomin puutarhalla kesää kohti mentäessä. Asiakkaita on riittänyt. Korona-ajan tuottama piha- ja puutarhainnostus on imaissut mukaansa uusia harrastajia.

Idätyshuoneessa taimet itävät ensin lattialla muovin alla, minkä jälkeen ne siirretään ylös lamppujen alle. Koska idätys jaksotetaan, riittää taimia vielä kesäkuun alkuunkin. Kuvassa Olle Söderblom. Laura Heino

Vaikka pienimmät taimet ovat vielä juuri silmällä erotettavissa, jostain se kaikki alkaa. 20-asteinen idätyshuone on lämpimämpi kuin Suomen kesä. Esimerkiksi ensimmäiset petuniat valmistuvat äitienpäiväksi. Koska idätys jaksotetaan, riittää taimia vielä kesäkuun alkuunkin.

– Idätämme itse siemenistä enimmäkseen ryhmäkasveja, kuten ahkeraliisoja, samettiruusuja ja petunioita sekä vihanneksia, kuten kurkun, tomaatin, chilin ja paprikan taimia, kertoo puutarhuri Olle Söderblom.

Anne ja Olle Söderblom ovat puutarhan omistajia kolmannessa polvessa. Aika näyttää, jatkavatko tradenomitytär ja putkialaa opiskeleva poika toimintaa neljännessä. Laura Heino

Varsinaisen kasvihuoneen puolella on vihreää silmänkantamattomiin; kukkalajeja 80, hyötykasvilajikkeita noin 70 ja yrttejä yli 40. Automaattinen kastelusysteemi kastelee aamukahdeksaan mennessä kaikki. Loppu kuuluu puutarhurille; istutusta, latvomista, nyppimistä, harventamista,…

Syksyllä on kiva laskea vedet putkista, mutta kun laittaa lämmöt päälle helmikuussa, on kuin nuori poika jouluna.

Olle Söderblom

Pensaat ja perennat tulevat pääosin kotimaisilta taimituottajilta, havut ja rhodot lähinnä ulkomailta.

Olle tuoksuttelee käsissään ananassalviaa. Hän puhuu innoissaan limelehtisestä koristebataatista ja sinikukintaisesta heliotroopista, jonka vaniljainen tuoksu miellyttää perhosia.

Korona-ajan kotoilu on synnyttänyt puutarha- ja pihabuumin. Varsinkin hyötykasvien viljely on nostanut päätään. Suosittuja ovat etenkin chilit, yrtit ja lehtikaali. Tilalta on kysytty ahkerasti neuvoja ja niitä löytää nyt myös uudistetuilta nettisivuilta.

– Pienellä rahalla pienessä tilassa, kuten parvekkeella voi kasvattaa vaikkapa kirsikkatomaatteja tai chilejä, Olle toteaa.

Itseviljely ja puhtaus ovat kasvavia trendejä.

– Kun lomareissut jäävät väliin, satsataan muuhun, Olle sanoo.

Puutarharetkiä tehdään koko perheen voimin esimerkiksi Porvoosta ja Keravalta. Tilalla asustaa sesonkiaikana myös eläimiä, kuten riikinkukko, timanttifasaani, kanoja, kani ja karppeja.

Myös lapset innostuvat harrastuksesta, kun saavat vaikkapa oman tomaatin kasvatettavaksi. Se kasvattaa myös oppimaan, mistä oma ruoka tulee. Ruoan alkuperä kiinnostaa nykyään paljon.

– Lapsen innostuminen on tärkeää. On kehittävää, että lapsi on mukana viljelemässä ja saa nähdä tuloksen, Olle toteaa.

Esillä on kuvia vuosien varrelta. Puutarhan historiaa esittelevissä valokuvissa näkyy muun muassa 8-vuotias Olle Söderblom oman salaattiviljelmänsä äärellä ja Helsingistä peräisin oleva entinen tamminen viskitynnyri, joka nostettiin 30 metrin korkeuteen, koska muinoin uskottiin, että kasteluveden piti olla lämmintä. Vielä Ollen vanhemmat kastelivat joulukukat itse käsin. Nykyisin kastelu tapahtuu automaattisen järjestelmän avulla parissa tunnissa ennen ovien aukeamista. Laura Heino

Tilalla on pääsääntöisesti 4-6 työntekijää, myös Söderblomien kaksi täysikäistä lasta. Puutarhuripariskunta Anne ja Olle ovat paikan omistajia kolmannessa polvessa 1995 lähtien. Itse puutarha viettää jo 70-vuotisjuhlia.

1951 Ollen mummu perusti ensimmäisen kasvihuoneen, jossa viljeltiin tomaattia. Ollen äiti ja isä laajensivat toimintaa. 1962 valmistui toinen kasvihuone. Valikoimaan tuli leikkokukkia ja kesäkukkien sekä salaatin viljely alkoi.

Pelargonian emotaimet saapuvat Keniasta parina lehtenä ja kasvun alkuna. Tämäkin viikolla 8 istutettu kesäkukka alkaa kukkia toukokuun alussa ja päätyy ehkä juuri sinun pihallesi. Anne ja Olle ovat käyneet Afrikassa katsomassa valmistusolosuhteita, sillä ovat halunneet varmistua työn eettisyydestä. Laura Heino

Puutarhurin kesälomat pidetään marras- ja tammikuussa. Olle on himohiihtäjä. Takana on tuhansia kilometrejä.

– Fyysinen kunto on oltava hyvä, kun työ on rankka.

Haastattelupäivän aamunakin mies on ollut jo ladulla.

Vaikka kunnolle on tarvetta, ei puutarhatyö kyllästytä.

– Tämä on elämäntapa. Asiakkaat tulevat ostamaan riemua. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin iloisena kukkineen poistuva asiakas. Varsinkin kun on nähnyt kaiken sieltä petunian siemenestä alkaen. Syksyllä on kiva laskea vedet putkista, mutta kun laittaa lämmöt päälle helmikuussa, on kuin nuori poika jouluna.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut