Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 9 500 pienituloisella ikäihmisellä on takuueläke hakematta – takautuva hakuaika on puoli vuotta

Kela on selvittänyt, kuinka monella pienituloisella eläkeläisellä voisi olla oikeus saada takuueläkettä.

Takuueläke turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen 837,59 euroa kuukaudessa, jos hänellä ei ole muita eläketuloja tai niiden määrä on enintään 830,82 euroa kuukaudessa.

Selvityksen mukaan 9 542 eläkeläistä voisi saada takuueläkettä. Kela selvittää tarkemmin rekisteritiedoista löytyneiden asiakkaiden oikeuden takuueläkkeeseen ja ottaa tarvittaessa heihin yhteyttä.

Asiakkaan ei siis tarvitse itse tehdä mitään, vaan hän voi odottaa Kelan yhteydenottoa.

Kela kertoo tiedotteessa, että se haluaa tarjota lisäpalvelua asiakkailleen. Pienikin lisätulo voi olla merkittävä pienituloisen eläkeläisen taloudessa.

Edellisen kerran rekisteripoiminta tehtiin vuonna 2019. Poiminnan perusteella takuueläkkeitä myönnettiin noin 7 700 henkilölle ja myönnetty takuueläke oli keskimäärin 45,10 euroa kuukaudessa.

Vuonna 2020 takuueläkkeeseen tehtiin tasokorotus, ja sen vuoksi hieman aikaisempaa suurempia eläketuloja saava voi olla oikeutettu takuueläkkeeseen.

Takuueläke on pienituloisen eläkeläisen turva, Kela toteaa. Takuueläkkeen määrä on pienempi silloin, kun henkilö saa takuueläkkeen alkaessa varhennettua vanhuuseläkettä.

Takuueläkkeen hakijan on haettava Suomesta ja muista maista kaikki eläkkeet, joihin hänellä on oikeus. Täyteen takuueläkkeeseen on oikeus henkilöllä, joka ei saa mitään muita eläkkeitä.

Takuueläkettä voi hakea verkkoasiointipalvelussa, suullisesti tai paperilomakkeella, ja siinä on 6 kuukauden takautuva hakuaika.

Viime vuoden lopulla takuueläkettä sai hieman alle 114 000 henkilöä. Heistä noin 110 000 sai myös kansaneläkettä. Keskimääräinen takuueläke oli 188,61 euroa kuukaudessa.

Lue lisää: Työeläkkeelle jääneet eivät aina hoksaa hakea myös kansaneläkettä – Kelan mukaan tapauksia on tuhansia

Lue lisää: Yllättävä korona-ajan ilmiö: Eläkkeelle haetaankin aiempaa vähemmän – yli 30 prosentin pudotus viime vuodesta