Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Narraatko kumppaniasi rahankäytöstä? Yllättävän moni tekee niin, miehet valehtelevat peleistä ja naiset vaatteista

Rahankäytön avoimuus on suomalaisilla Pohjoismaiden heikointa. Liki joka toinen valehtelee rahankäytöstä kumppanilleen, ilmenee tuoreesta kyselystä.

Maksupalveluyritys Klarnan teettämän kyselyn mukaan 49 prosenttia parisuhteessa olevista suomalaisista on valehdellut ostostensa hinnoista tai yrittänyt piilotella niitä kumppaniltaan.

Miehet valehtelevat yleisimmin elektroniikan ja pelien hinnoista, kun taas naiset piilottelevat vaatteiden ja kodin tavaroiden todellisia kustannuksia. Suomessa parisuhteissa ei puhuta rahankäytöstä yhtä avoimesti kuin muissa Pohjoismaissa.

– Voi olla vaikeaa hemmotella itseään, jos asuu yhdessä kumppanin kanssa ja jakaa menot ja budjetin. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi lähes puolet vastaajista kertoo valehdelleensa ostostensa hinnoista tai piilotelleensa niitä kumppaniltaan. Toinen syy voi olla se, että ostos on osoittautunut kalliimmaksi kuin alunperin oli suunniteltu. Todellista hintaa ei viitsitä kertoa, ettei tulisi moitteita tuhlaamisesta, kertoo Klarnan kuluttajakäyttäytymisen erityisasiantuntija Viveka Söderbäck tiedotteessa.

Naisista 50 prosenttia valehtelee kyselyn mukaan kumppanilleen ostosten hinnoista tai piilottelee niitä hieman useammin kuin miehet, joista 47 prosenttia tekee näin.

Miehet ja naiset valehtelevat eri tuoteryhmien hinnoista. Miehet ovat taipuvaisempia valehtelemaan ostamansa elektroniikan ja pelien hinnoista, kun taas naiset piilottelevat useammin vaatteiden, kodintavaroiden ja meikkien hintoja.

Klarnan ostodatasta käy ilmi, että miehet ja naiset ostavat eniten tuotteita niistä tuoteryhmistä, joista he useimmiten valehtelevat.

– Tästä on pääteltävissä, että kuluttajat valehtelevat useimmin sellaisista tuotteista, joita he eniten ostavat. Naiset ostavat verkosta enemmän vaatteita kuin miehet, ja miehet taas ostavat enemmän elektroniikkaa kuin naiset. Ei siis ole yllätys, että he piilottelevat useimmiten juuri näiden tuoteryhmien hintoja, sanoo Söderbäck.

Yleisimmin ostosten hintoja piilottelevat tai niistä valehtelevat kuluttajat, joilla on pieniä lapsia, kun taas kaikkein avoimimpia ostoksistaan ovat lapsettomat nuoret aikuiset.

– Vanhemmat voivat tuntea tarvetta ostaa silloin tällöin jotain kivaa itselleen, mutta eivät kuitenkaan halua, että heidän kumppaninsa saa tietää ostoksen hintaa. Uskon, että moni voi samaistua tähän tilanteeseen, Söderbäck toteaa.

Suomalaiset ovat taipuvaisempia valehtelemaan menoistaan kuin ruotsalaiset tai norjalaiset.

Norjalaisista 57 prosenttia ja ruotsalaisista 56 prosenttia kertoo, ettei ole koskaan valehdellut ostostensa hinnoista kumppanilleen tai piilotellut hintoja, mutta suomalaisista vain alle puolet eli 48 prosenttia vastaajista kertoo olleensa täysin rehellisiä rahankäytöstään kumppanilleen.

Kysely tehtiin tammi-helmikuun vaihteessa ja siihen vastasi yhteensä 696 suomalaista, 652 norjalaista sekä 637 ruotsalaista.