Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lintuja houkutteleva Paippisten peltojärvi on joutsenten surmanloukku

Luonto: Paippisissa sijaitseva pelto on suosittu joutsenten levähdyspaikka, vaikka sinne laskeutuminen voi viedä hengen.

Sipoon Sanomiin yhteyttä ottanut lukija on huolissaan muuttomatkallaan olevien joutsenten kohtalosta. Paippisissa asuva lukija kertoo joutuneensa seuraamaan jo useampana keväänä ja syksynä, kuinka tulvavesistä pellolle muodostuneelle lammelle laskeutuvat linnut kokevat karun kohtalon.

– Joutsenet lentävät sähköjohtoja päin ja kuolevat. Sama toistuu vuosittain.

Lukija kertoo, että johtoihin sotkeutuvat linnut katkaisevat samalla myös alueen kotitalouksilta sähköt.

– Esimerkiksi tämän viikon maanantaina sähköt menivät poikki kahdesti, hän sanoo.

Hän kertoo olleensa yhteydessä Sipoon Energiaan, ja pyytäneensä, että sähköjohdot siirrettäisiin alueella maan alle.

Sipoon ja Keravan Energian verkkoliiketoiminnan johtaja Osmo Auvinen kertoo ongelman olevan energiayhtiön tiedossa.

Kyseessä on kuitenkin kansallislintumme.

– Lintujen törmäyksiä on yritetty estää asentamalla värikkäitä palloja sähköjohtoihin, mutta valitettavasti se ei ole auttanut, hän kertoo.

Nyt tilanteeseen etsitään ratkaisua uudenlaisista linnunvaroitusmerkeistä.

– Nurmijärvellä on käytetty menestyksekkäästi tuulessa heiluvia ja heijastavia varoitusmerkkejä. Testaamme nyt ensimmäisenä olisiko niistä apua myös Paippisissa.

Jos ei, vaihtoehtona on ilmalinjan kaapeloiminen maahan, jota Paippisissa asuva lukijakin ehdottaa. Se on Auvisen mukaan kuitenkin kallista.

– Yksittäisen pellon kaapeloiminen on arvokasta. Lisäksi ei ole taetta siitä, että mikäli pelto kaapeloitaisiin, maalinja kulkisi tulevaisuudessa oikeassa kohtaa kun tarkastelemme kaapeloimista koko Pohjois-Sipoon osalta. Pahimmillaan kaapeli pitäisi kaivaa uudestaan ylös ja siirtää, hän huomauttaa.

Auvinen kuitenkin vakuuttaa, että Paippisten joutsenongelmaan haetaan aktiivisesti ratkaisua. Nykyinen tilanne kun ei ole alueen asukkaiden, sähköyhtiön eikä varsinkaan joutsenten etu.

– Vaikka ongelma on lyhytaikainen, se on vakava. Kyseessä on kuitenkin kansallislintumme, hän painottaa.