Vuonna 1906 rakennettu seurantalo saa uuden peltikaton – toiminut niin kirkkona kuin siirtokarjalaisten vastaanottopaikkana

Pornaisten nuorisoseuran seuratalo Kuusisto on saamassa uuden peltikaton. arkisto/Timo Tanner

Tanja Kuisma

Seurantalo Kuusisto Pornaisissa on saamassa uuden peltikaton. Parhaillaan on käynnissä purkutöitä, mutta myös uusien rakenteiden rakentamista.

Puheenjohtaja Timo Tanner Pornaisten nuorisoseurasta mukaan 45 vuotta vanha peltikatto puretaan, katto koolataan suoraksi ja sen jälkeen asennetaan aluskate ja ruodelaudoitus. Työ jatkuu räystäslautojen ja sinkityn, kirkkaan konesauma-teräspeltikatteen asennuksella jalkarännein.

– Lisäksi vanhat, syöksytorvet ja tikapuut uusitaan sekä pannuhuoneen piippu puretaan tarpeettomana, koska talo on liitetty kaukolämpöön, Tanner kertoo.

Ensimmäisen rakennusviikon aikana kiusana oli Tannerin mukaan pakkaset ja lumi, mutta muutoin työ on edennyt hyvin. Nyt on käynnissä peltien levitys, kiinnitys ja jiirien- sekä harjan saumaus.

Puheenjohtaja kertoo, että alkuperäinen pärekatto korvattiin tiilikatolla vuonna 1954 juuri ennen maakuntajuhlia. Vesikattoa korjattiin seuraavaksi vuonna 1975, jolloin tiilet saivat väistyä ja tilalle tuli aaltopelti.

– Talon katto vaikutti vanhan katon aikana aivan suoralta ja ryhdikkäältä mutta näin ei kuitenkaan ollut. Taitavat peltisepät, jotka osaavat hyvin myös katon alusrakenteiden ja räystäslautojen korjauksen saivat linjalankoineen kiilattua katon todella suoraksi laudoitusta varten, hän lisää.

Kuusisto on toiminut kirkkona ja siirtokarjalaisten vastanottopaikkanakin.

Työmaalta kuuluu nyt koputusta viiden Uudenmaan Peltityö Oy:n peltiseppien kilkuttaessa käsityönä peltien saumauksia. Työ etenee aikataulussa ja työnjohtaja Ari Puumalan mukaan työ saadaan valmiiksi huhtikuun alkupuolella.

Seurantalo on alun perin rakennettu hiihto- ja ompeluseuraa varten vuonna 1906. Talo siirtyi kuitenkin kolme vuotta myöhemmin perustetulle Pornaisten Nuorisoseuralle. Rakennus on urheilukentän laidalla muutamien seuratalon ikäisten kuusien suojassa.

Seuratalo Kuusisto toimi kirkkona 1918-1924, kun Pornaisten toinen kirkko tuhoutui tulipalossa Marianpäivänä 1918. Rakennus oli myös siirtokarjalaisten vastaanottopaikkana.

Nuorisoseuran toiminta jatkuu yhä eri muodoissaan omalla yli 110 vuotta vanhalla seuratalolla, jota vuosikymmenien kuluessa on useaan otteeseen kunnostettu. Samoin on toiminnassa seuratalon vieressä oleva, vuonna 1928 nuorisoseuran perustama urheilukenttä.

Seura alkoi pyörittämään bingoa vuonna 1973 torstai-iltaisin, ainoastaan kesällä bingo on pari kuukautta tauolla. Bingo on ollut seuran toimintaa ylläpitävä tulon lähde. Koronapandemian vuoksi bingo ja muu toiminta on nyt kuitenkin tauolla.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut