Sipoo alkaa rokottaa yli 18-vuotiaita riskiryhmäläisiä – ajanvaraus avataan tänään iltapäivällä

Sipoon kunta ilmoittaa saavansa runsaasti Pfizer-Biontechin rokotetta. Paula Pohjamo

Ajanvaraus koronarokotuksiin avataan Sipoossa 18−64-vuotiaille riskiryhmäläisille torstaina 1. huhtikuuta noin kello 15, kunta tiedottaa.

Koronarokotuksiin voivat varata aikoja nettipalvelun kautta 18−64-vuotiaat sipoolaiset, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus (ryhmä 2) tai erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1).

Sipooseen saadaan runsaasti Pfizer-Biontechin rokotetta, joten riskiryhmään 1 kuuluvien rokottamista voidaan nyt jatkaa Pfizer-Biontechin rokotteella ja riskiryhmään 2 kuuluvien rokottaminen päästään aloittamaan kyseisellä rokotteella.

Kunnan mukaan osa Sipooseen saatavista Pfizer-Biontechin rokotteista on mahdollista ohjata 18−64-vuotiaille riskiryhmäläisille myös siksi, että iso osa ikääntyneistä on jo saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Sipoossa +75-vuotiaista jo noin 90 prosenttia on saanut ensimmäisen pistoksen ja 70−74-vuotiaista yli puolet.

Riskiryhmään 1 kuuluvien alle 65-vuotiaiden rokottaminen ehdittiin aloittaa jo aiemmin AstraZenecan rokotteella, mutta se keskeytettiin, koska haittavaikutusten mahdollisuutta kyseisen rokotteen osalta selvitetään. Nyt ryhmän rokottamista voidaan jatkaa Pfizer-Biontechin rokotteella. Kokonaan uutena rokotusten ajanvaraus avautuu riskiryhmään 2 kuuluville 18−64-vuotiaille.

Nyt avattaviin ryhmiin kuuluvien lisäksi aikoja rokotuksiin voivat varata edelleen myös kaikki ne, joiden rokotusvuoro on alkanut jo aiemmin Sipoossa.

Sipoossa rokotusvuorossa ovat nyt:

– 18−64-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus (ryhmä 2) tai erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä1), (vuosina 1957-2002 syntyneet ja vuonna 2003 syntyneistä ne, jotka ovat jo täyttäneet 18 vuotta). Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja to 1.4. kello 15 jälkeen.

– Tänä vuonna 70 vuotta täyttävät ja kaikki sitä vanhemmat (eli vuonna 1951 syntyneet ja sitä vanhemmat, sekä perusterveet että riskiryhmiin kuuluvat) ja heidän kanssaan samassa taloudessa asuvat omaishoitajat. Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.

– Kaikki 65−69-vuotiaat (eli vuosina 1952-1955 syntyneet ja 1956 syntyneistä ne, jotka ovat jo ehtineet täyttää 65 vuotta, sekä perusterveet että riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat). Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.

– 16−17-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ryhmä 1, vuonna 2004 syntyneet ja vuonna 2005 syntyneistä ne, jotka ovat jo täyttäneet 16 vuotta). Ryhmään kuuluvat voivat varata aikoja heti.

Ajanvaraus tehdään nettipalvelussa tai puhelimitse. Kunta pyytää sipoolaisia ensisijaisesti varaamaan ajan internetissä osoitteesta www.koronarokotusaika.fi. Ajanvaraus on nopeinta ja helpointa tehdä verkkopalvelussa.

Jos ajanvaraus internetissä ei kuitenkaan ole mahdollista, ajan voi varata puhelimitse terveysaseman numerosta 09 2353 6001 arkisin maanantaista perjantaihin klo 9−15.

Pitkäperjantaina ja pääsiäispäivinä puhelinajanvaraus on suljettuna ja palvelee normaaliin tapaan pääsiäisen jälkeen tiistaina 6.4. Huomioithan myös, että puhelinajanvarauksessa on ollut ajoittain ruuhkaa.

Rokotusvuorot ja eri rokotusryhmien alustavan rokotusaikataulun ovat nähtävillä milloin tahansa kunnan verkkosivuilta osoitteesta www.sipoo.fi/koronarokotukset. Sivulta on myös lisää tietoa rokotteista, Sipoon rokotuspisteistä ja ajan varaamisesta.

Ketkä kuuluvat riskiryhmiin?

THL on tuottanut listauksen, jonka perusteella määräytyy, missä järjestyksessä koronavirusrokotteita tarjotaan eri taustasairauksia sairastaville alle 70-vuotiaille henkilöille.

Vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistavia (ryhmä1) taustasairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Vakavalle koronavirustaudille altistavia (ryhmä 2) taustasairauksia ovat lääkitystä vaativa astma, vaikea sydänsairaus, hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila, immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen, vaikea krooninen maksasairaus, tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta, uniapnea, psykoosisairaus ja sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40).

Muun aikuisväestön rokotuksiin siirrytään sen jälkeen, kun ensin on rokotettu ikääntyneet ja sairauden tai terveydentilan vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Alustavan arvion mukaan muun aikuisväestön rokottaminen voisi alkaa kesällä, kunta tiedottaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut