Poliisin uusi Rapido-ryhmä pureutuu rikoksiin jonon hännillä – ainutlaatuinen koko maassa

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen Rapido-ryhmä aloitti työnsä tällä viikolla. Arkisto/Anton Soinne

Marita Itävuori

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella aloitti toissa viikolla toimintansa Rapido-ryhmä. Se alkaa selvittää massarikoksiksi kutsuttuja tekoja, jotka ovat nopeita selvittää, mutta jotka ovat tähän saakka jääneet usein jonon hännille, kun tutkintaa on jouduttu laittamaan tärkeysjärjestykseen.

Aivan Rapido-ryhmän kaltaista yksikköä ei ole missään muualla maassa.

– Rapido-ryhmä on monialainen poliisitoimintaryhmä, jossa on sekä rikostutkintavastuuta että valvontavastuuta, ryhmän toinen tutkinnanjohtaja Anne Tuomisto kertoo.

Rapido toimii koko Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella eli myös Sipoossa.

– Rikostutkinta Rapidossa keskittyy nimenomaan yksinkertaisiin ja nopeasti hoidettaviin juttuihin, jotka ovat perinteisesti massarikoksia. Eli niiden hoitamista ja tutkintaa pyritään sekä nopeuttamaan että tehostamaan.

– Ne ovat tietyllä tapaa joutuneet hieman jonon jatkoksi, koska ne ovat ohjautuneet meidän ruuhkautuneisiin perustutkintayksiköihin, joihin ohjautuu hyvin paljon myös vakavia rikoksia. Luonnollisesti ne ovat joutuneet aika kovan priorisoinnin kohteiksi, koska jutturuuhkaa on paljon. Rapidon myötä pyritään tilannetta nyt tasapainottamaan.

Jutut voivat olla liikenne-, omaisuus- ja vähäisempiä väkivaltajuttuja.

Anne Tuomisto, tutkinnanjohtaja

Yhtenä Rapido-ryhmän selvittelykohteena voivat vaikkapa olla polkupyörävarkaudet. Mitään tiettyjä rikosnimikkeitä Rapidolle ei ole kuitenkaan rajattu.

– Juttutyyppi ratkaisee, eli silloin kun juttu on yksinkertaisin ja nopein toimenpitein hoidettavissa, ohjataan Rapido-ryhmälle. Jutut voivat tyypillisesti olla esimerkiksi liikennejuttuja, omaisuusjuttuja ja vähäisempiä väkivaltajuttuja.

Tuomisto luonnehtii tehtäväkenttää monimuotoiseksi.

Valvontatyö on sekin monipuolista ja se painottuu viikonloppuihin.

– Yksi mahdollisuus on, että Rapido-ryhmällä pystytään nopeasti reagoimaan erilaisiin ilmiöihin ja pintaan nousseisiin häiriöihin. Keskitytään yleisten paikkojen järjestykseen ja turvallisuuteen, mikä on normaaliakin poliisin perustehtävää. Tehdään myös teemavalvontaa, jota kohdennetaan tietojohtoisen poliisitoimen analyysin kautta. Teemavalvonnan kohteita voi olla monenlaisia. Nyt esimerkiksi nuoriso on ollut paljon pinnalla. Se on yksi luonteva kohderyhmä.

– Olennaista Rapidon toiminnassa on myös monialainen viranomais- ja sidosryhmäyhteistyö. Tehdään laaja-alaisesti yhteistyötä myös valvonnan osalta.

Yhteistyökumppanit vaihtelevat sen mukaan, onko kyseessä esimerkiksi yleisötilaisuudet, ravintolavalvonta tai muu teemavalvonta.

– Kirjo on laaja. Mutta jos ajatellaan vaikkapa nuorisoa kohderyhmänä, niin sosiaaliviranomaiset, lastensuojelu, nuorisotyö, naapurialueiden poliisilaitokset.... yhteistyömahdollisuuksia on tarkoitus katsoa laajasti vaikuttavuuden aikaansaamiseksi.

Tuomiston mukaan rikosprosessiketjun sujuvoittaminen on Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella yksi vuoden päätavoitteista. Rapidolle päätyviä juttumääriä hän ei lähde tässä vaiheessa veikkaamaan.

– Rapido sellaisenaan ei ole mikään sateentekijä, vaan tässä on paljon erilaisia toimenpiteitä, joiden avulla tavoitteisiin pyritään ja ne vaikuttavat luonnollisesti myös toisiinsa.

Rapidon tyyppistä toimintaa on tällä hetkellä jonkin verran: Itä-Suomessa on kombipoliisimalli ja Oulussa monikäyttöryhmä.

– Ihan tällaisena samanlaisena konseptina meillä ei ole tiedossa, että valtakunnassa olisi toista samankaltaista.

Rapido toteuttaa toiminnassaan myös koulutuksellista työkiertoa.

– Kehitetään monipuolista osaamista laajemmalti yli eri yksikkö- ja sektorirajojen.

Työnjohto ja osa Rapidon henkilöstöstä ovat vakinaisia virkoja, mutta noin puolet yksikön henkilömäärästä muodostuu koulutuksellisen työkierron kautta.

– Varsinaisesti lisää resurssia poliisilaitokselle ei ole tullut. Yksikkö on resurssoitu laitoksen sisäisillä järjestelyillä.

Työkierto koskee koko laitosta. Muista yksiköistä ohjataan Rapidoon henkilöitä.

– Rapidon toimialue on koko Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alue, eli tavallaan en sanoisi, että tämä on varsinaisesti pois mistään, koska Rapidon toimintoja kohdennetaan kattavasti koko Itä-Uudenmaan alue huomioiden. Sekä tutkintaa että valvontaa.

Tuomiston mukaan Rapido on pysyvä yksikkö. Koska sitä ei ole ollut vielä missään päin maata, kyseessä on samalla myös tietynlainen kokeilu, jota muokataan kokemusten ja havaintojen pohjalta.

– Tavoitteena on saada tästä kokonaisuudesta mahdollisimman tehokas, toimiva ja tarkoituksenmukainen yksikkö.

Rapido-nimi syntyi viime viime kesänä työryhmässä.

– Rapid kuvaa monessa kielessä nopeaa, ripeää ja joutuisaa. Siitä se ajatus meillä lähti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut