Liikunnanopettaja luki innokkaasti juristiksi ja keskittyy nyt perheoikeuteen: "Mitä enemmän pystytään järjestämään sovussa, sen parempi kaikille osapuolille"

Työelämä: Oikeustiede osoittautui yllättävän kansantajuiseksi ja vei Jussi-Pekka Hanhelan mukanaan. Sipoon opistossa hän opettaa syksyllä testamentin tekoa.

Jussi -Pekka Hanhelan mukaan hyvin tehdyllä testamentilla voi säästää selvää rahaa ja välttää turhia riitoja. Crista Lassfolk-Feodoroff

Crista Lassfolk-Feodoroff

Oikeustieteen maisteriksi lähes viisikymppisenä valmistunut Jussi-Pekka Hanhela osaa nimetä sen hetken, joka muutti hänen elämänsä. Hanhela seisoi Vaasan hovioikeuden edessä ihailemassa näyttävää rakennusta, kun hän sisäisti syvän kiinnostuksensa oikeustieteeseen. Hän googlasi vielä samana iltana, missä sitä voisi opiskella.

– Ilmoittauduin heti Itä-Suomen yliopistoon johdantokurssille ja jatkoin päälle kuusikymmentä opintopistettä. Kun olin vuoden opiskellut työn ohessa, päätin pyrkiä Oikeustieteelliseen ja pääsin, Hanhela kertoo.

Neljä vuotta opiskeltuaan hän valmistui vuoden etuajassa. Liikunnanopettajan virastaan Hanhela on opintovapaalla, ja juridiikan opintojaan hän suunnittelee jatkavansa seuraavaksi auskultoimalla varatuomariksi.

– Edelleen minulla on kova nälkä oppia lisää. Lenkilläkin kuuntelen luentoja.

Hanhela sanoo oikeustieteen osoittautuneen opiskellessa yllättävän kansantajuiseksi, mutta pykäläviidakossa riittää silti suunnistamista lainoppineellakin. Perheoikeuteen keskittyvänä juristina hän haluaa tuoda kansantajuisuuden muidenkin ulottuville ja aloittaa siksi syksyllä testamentin tekoon opastavia kursseja kansanopistoissa, myös Sipoon Opistossa.

– Mukaan voi tulla, vaikka ei olisi testamenttia tekemässä, mutta aihe kiinnostaa. Kurssilla pyrin avaamaan erilaisia keinoja, joilla omaisuutensa voi testamentata taloudellisesti järkevästi, Hanhela sanoo.

Lenkilläkin kuuntelen luentoja.

Hän kannustaa kaikkia tekemään testamentin, jos perintö ylittää yksittäisen saajan osalta perintöveron rajan eli 19 999 euroa. Hyvin tehdyllä testamentilla voi säästää paitsi selvää rahaa, myös läheistensä tunteita ja turhia riitoja. Hanhela haluaa kuitenkin muistuttaa, että jokaisella on täysi oikeus tehdä omaisuudellaan mitä haluaa.

– Eivät minunkaan vanhempieni varat ole minun tai minun lasteni, vaan heidän. Lähtökohtaisesti jokaisen kannattaisi käyttää rahansa omaan hyvinvointiin, mutta jos omaisuutta jää jaettavaksi, se kannattaa jakaa järkevästi.

Testamenttiinsa voi myös lisätä ehtoja, jos ne noudattavat lakia ja hyvää tapaa. Voi esimerkiksi edellyttää lapsiltaan opintoja, mutta aviopuolison valintaan ei voi vaikuttaa.

Testamenttien lisäksi Jussi-Pekka Hanhelan työsarkaan kuuluvat monet muutkin arat asiat, kuten avioerot ja huoltajuuskiistat. Hanhela sanoo pyrkivänsä olemaan juristi, joka ajattelee ihmistä ennen rahaa.

– Mitä enemmän pystytään järjestämään sovussa, sen parempi kaikille osapuolille.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut