Söderblomin kauppapuutarha on virkeä 70-vuotias – perheyrityksessä palvellaan asiakkaita nyt jo neljännessä sukupolvessa

Puutarha: Viherpeukalobuumi on kasvanut koronan myötä. 70-vuotiaalla Söderblomin puutarhalla innostus on näkynyt etenkin hyötykasvien menekkinä. Itseviljely ja puhtaus ovat kasvavia trendejä.

Anne ja Olle Söderblom ovat puutarhan omistajia kolmannessa polvessa. Aika näyttää, jatkavatko tradenomitytär ja putkialaa opiskeleva poika toimintaa neljännessä. Laura Heino

Laura Heino

Päärynätomaatti, amppelimansikat, pelargoniaa 25 värissä. Voi jo kuvitella sielunsa silmin sen väriloiston, joka häikäisee runsaudellaan Söderblomin puutarhalla kesää kohti mentäessä. Asiakkaita on riittänyt. Korona-ajan tuottama piha- ja puutarhainnostus on imaissut mukaansa uusia harrastajia.

Vaikka pienimmät taimet ovat vielä juuri silmin erotettavissa, jostain se kaikki alkaa. 20-asteinen idätyshuone on lämpimämpi kuin Suomen kesä. Esimerkiksi ensimmäiset petuniat valmistuvat äitienpäiväksi. Koska idätys jaksotetaan, riittää taimia vielä kesäkuun alkuunkin.

– Idätämme itse siemenistä enimmäkseen ryhmäkasveja, kuten ahkeraliisoja, samettiruusuja ja petunioita sekä vihanneksia, kuten kurkun, tomaatin, chilin ja paprikan taimia, kertoo puutarhuri Olle Söderblom.

Varsinaisen kasvihuoneen puolella on vihreää silmänkantamattomiin; kukkalajeja 80, hyötykasvilajikkeita noin 70 ja yrttejä yli 40. Automaattinen kastelusysteemi kastelee aamukahdeksaan mennessä kaikki. Loppu kuuluu puutarhurille; istutusta, latvomista, nyppimistä, harventamista.

Pensaat ja perennat tulevat pääosin kotimaisilta taimituottajilta, havut ja rhodot lähinnä ulkomailta.

1951 Ollen mummu perusti ensimmäisen kasvihuoneen, jossa viljeltiin tomaattia. Sittemmin 70 vuodessa toiminta ja valikoima on laajentunut huomattavasti. Laura Heino

On kehittävää, että lapsi on mukana viljelemässä ja saa nähdä tuloksen.

Olle tuoksuttelee käsissään ananassalviaa. Hän puhuu innoissaan limelehtisestä koristebataatista ja sinikukintaisesta heliotroopista, jonka vaniljainen tuoksu miellyttää perhosia.

Korona-ajan kotoilu on synnyttänyt puutarha- ja pihabuumin. Varsinkin hyötykasvien viljely on nostanut päätään. Suosittuja ovat etenkin chilit, yrtit ja lehtikaali. Söderblomin puutarhasta on kysytty ahkerasti neuvoja ja niitä löytää nyt myös yrityksen uudistetuilta nettisivuilta.

– Pienellä rahalla pienessä tilassa, kuten parvekkeella voi kasvattaa vaikkapa kirsikkatomaatteja tai chilejä, Olle toteaa.

Tämä pupu vahti narsisseja pääsiäisenä. Kesällä tilalla voi bongata ihan oikeitakin eläimiä, vaikkapa riikinkukon. Laura Heino

Itseviljely ja puhtaus ovat kasvavia trendejä.

– Kun lomareissut jäävät väliin, satsataan muuhun, Olle sanoo.

Puutarharetkiä tehdään Söderblomien luo koko perheen voimin esimerkiksi Porvoosta ja Keravalta. Tilalla asustaa sesonkiaikana myös eläimiä, kuten riikinkukko, timanttifasaani, kanoja, kani ja karppeja.

Lapsetkin innostuvat harrastuksesta, kun saavat vaikkapa oman tomaatin kasvatettavaksi. Se kasvattaa myös oppimaan, mistä oma ruoka tulee. Ruoan alkuperä kiinnostaa nykyään paljon.

– Lapsen innostuminen on tärkeää. On kehittävää, että lapsi on mukana viljelemässä ja saa nähdä tuloksen, Olle toteaa.

Kauppapuutarha

4-6 työntekijää, myös Söderblomien kaksi täysikäistä lasta Sofia ja Daniel.

Puutarhuripariskunta Anne ja Olle Söderblom ovat paikan omistajia kolmannessa polvessa, vuodesta 1995 lähtien. Itse puutarha viettää tänä vuonna jo 70-vuotisjuhliaan.

1951 Ollen mummu perusti ensimmäisen kasvihuoneen, jossa viljeltiin tomaattia. Ollen äiti ja isä laajensivat toimintaa. Vuonna 1962 valmistui toinen kasvihuone. Valikoimaan tuli leikkokukkia ja kesäkukkien sekä salaatin viljely alkoi.

Puutarhurin kesälomat pidetään marras- ja tammikuussa. Olle Söderblom on himohiihtäjä. Takana on tuhansia kilometrejä.

– Fyysinen kunto on oltava hyvä, kun työ on rankka.

Haastattelupäivän aamunakin mies on ollut jo ladulla.

Vaikka kunnolle on tarvetta, ei puutarhatyö kyllästytä.

– Tämä on elämäntapa. Asiakkaat tulevat ostamaan riemua. Mikään ei ole palkitsevampaa kuin iloisena kukkineen poistuva asiakas. Varsinkin kun on nähnyt kaiken sieltä petunian siemenestä alkaen. Syksyllä on kiva laskea vedet putkista, mutta kun laittaa lämmöt päälle helmikuussa, on kuin nuori poika jouluna.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut