Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katiska-huumevyyhdin päätekijöille yli 10 vuoden vankeustuomiot

Laajan Katiskana tunnetun huumevyyhdin päätekijät Niko Ranta-aho ja Janne Tranberg on tuomittu koviin vankeustuomioihin.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Ranta-ahon 11 vuoden ja Tranbergille 12 vuoden ja 11 kuukauden vankeuteen. Ranta-aho myönsi osuutensa, Tranberg ei. Ranta-ahon tuomiota alensi myös se, että hän auttoi tutkinnassa paljastamalla maastokätköjä.

Myös seitsemän muuta miestä sai 8–10 vuoden vankeustuomioita ja lukuisat muut lievempiä. Syytettyinä oli kaikkiaan 53 ihmistä. Heistä kahden syytteet hylättiin kokonaan.

Katiska-vyyhdissä Ranta-ahon ja Tranbergin katsottiin järjestäneen Suomeen huomattavia määriä erittäin vaarallisia huumausaineita, lääketabletteja ja dopingaineita.

Vyyhdissä tehtiin oikeuden mukaan vakavia rikoksia vuosien 2017–2019 aikana, mutta pääosa teoista keskittyi vuosiin 2018 ja 2019.

Huumeita myytiin niin sanotussa pimeässä verkossa ja myös organisaation osien omille asiakkaille.

Rikoshyötyä on siirretty virtuaalivaluutan avulla ja eri vastaajien välillä jättämällä rahakuoria esimerkiksi tyhjään ajoneuvoon. Juttukokonaisuudessa käsiteltiin myös rahanpesua.

Muista törkeisiin huumausainerikoksiin syyllistyneistä vastaajista Oscar Fagerström on tuomittu 8 vuoden, Scott Hendry 10 vuoden, Jarkko Hietikko 8 vuoden, Juho Kieloniemi 9 vuoden 4 kuukauden, Matias Palmroth 9 vuoden 1 kuukauden, Ari Ronkainen 9 vuoden 6 kuukauden ja Krister Wallendahl 10 vuoden vankeusrangaistuksiin.

Tranberg on ollut vangittuna ja hänet oikeus määräsi pidettäväksi vangittuna edelleen. Niko Ranta-aho ja muut koviin tuomioihin tuomitut sekä osa muista vastaajista oikeus määräsi nyt vangittaviksi.

Asiassa on tuomittu lisäksi useita henkilöitä lyhyempiin vankeusrangaistuksiin, joista osa on määrätty ehdolliseksi ja kaksi henkilöä on tuomittu sakkorangaistuksiin. Kahden henkilön syytteet on hylätty kokonaan.

Käräjäoikeuden ratkaisu on yksimielinen. Tuomio ei ole lainvoimainen.