Koiranpentu käy kukkarolle – ensimmäisten elinvuosien kustannukset tuhansia euroja

Kuvituskuva. Kanerva Jalarvo
Klaus Nurmi

Klaus Nurmi

Koiranpentua hankkivan kannattaa varautua koviin kuluihin. Jo ensimmäisenä vuotenaan koira maksaa omistajalleen useita tuhansia euroja.

Viime vuonna koiria otettiin enemmän kuin koskaan aiemmin. Monella on varaa koiranpentuun, mutta summa kannattaa kertoa ainakin kolmella, jotta päästään koiran ensimmäisten elinvuosien todellisiin kuluihin.

Jos huono tuuri käy ja koira sairastaa, voivat yllättävät eläinlääkärikulut moninkertaistaa kokonaiskulut.

Ensimmäisenä vuotenaan koira maksaa omistajalle ainakin 2 000-4 000 euroa, toteaa digitaalinen eläinklinikka FirstVet tiedotteessa.

Toisaalta kattoa kuluille ei ole, sillä koiran kanssa voi harrastaa ja sille voi ostaa arvokkaita ruokia, tarvikkeita ja vaatteita.

Rotujen välillä on merkittäviä kustannuseroja, sillä esimerkiksi perinnöllisistä terveysongelmista kärsivien rotujen vakuutusmaksut ovat merkittävästi korkeammat kuin niin sanottujen terveempien rotujen.

Ensimmäisenä vuotena koiranpentu rokotetaan useimmiten kolme kertaa ja lisäksi on tehtävä lois- sekä punkkihäädöt.

Lisäksi voi muodostua yllättäviä pieniä tai suuria eläinlääkärikustannuksia.

– Perinnöllisistä terveysongelmista johtuvat, usein suuretkin kulut saattavat alkaa juosta jo ensimmäisenä vuonna. Nämä ovat vahvasti rotusidonnaisia eivätkä useinkaan vakuutuksesta korvattavia, kertoo FirstVetin vastaava eläinlääkäri Maiju Tamminen tiedotteessa.

Suomessa koiria on perinteisesti vakuutettu muita Pohjoismaita vähemmän, mutta viimeisen neljän vuoden aikana vakuuttaminen on selvästi lisääntynyt.

– Koiravakuutuksen hintaan vaikuttavat koiran rotu ja ikä, vakuutuksen laajuus sekä vakuutuksenottajan asuinpaikkakunta, toteaa vakuutusyhtiö Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikkö, eläinlääkäri Heidi Elomaa.

FirstVet ja If ovat kartoittaneet keskimääräiset ensimmäisen vuoden kulut kuudelle eri kokoiselle ja rotuiselle koiralle.

Keskimääräiset ensimmäisen vuoden kulut kuudelle eri kokoiselle ja rotuiselle koiralle. Firstvet

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut