Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartunnat ovat vähentyneet selvästi – rajoitukset ja ravintoloiden sulkemiset ovat tuottaneet tulosta

Uusia koronavirustapauksia on todettu selvästi vähemmän viimeisten parin viikon aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan tartuntojen väheneminen Suomessa alkoi jo ennen pääsiäistä.

STM:n mukaan annetut suositukset ja rajoitukset sekä ravitsemisliikkeiden sulku ovat selvästi tuottaneet tulosta ja estäneet tartuntoja. Myös koronarokotukset ovat vähentäneet tartuntoja erityisesti ikääntyneiden ihmisten keskuudessa.

Epidemiatilanteissa on suuria alueellisia eroja. Heikoin tilanne on edelleen eteläisessä Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottivat koronavirustilanteesta torstaina aamupäivällä.

Viime viikolla tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin hieman yli 2 500 uutta tapausta, mikä on lähes 750 vähemmän kuin edellisellä viikolla.

Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 45 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun edellisellä viikolla luku oli 59.

Viimeisen kahden viikon yhteenlaskettu tapausmäärä oli yli 5 700 uutta tapausta, mikä on noin 1 600 vähemmän kuin sitä edeltävien kahden viikon aikana. Uusien tapausten ilmaantuvuus oli 104 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun edeltävällä kahden viikon jaksolla vastaava luku oli 160.

Ilmaantuvuus oli suurin 10-19 -vuotiaiden ikäryhmässä. Suurin osa tämän ikäryhmän tartunnoista tulee kotoa tai muista sosiaalisista kontakteista.

Ilmaantuvuus oli suurta myös 20-29 -vuotiaiden sekä 30-39 -vuotiaiden ikäryhmissä.

Yli 70-vuotiaiden ikäryhmässä ilmaantuvuus sen sijaan on pysynyt pienenä koko alkuvuoden ajan. Tämä ikäryhmä on kaikkein alttein saamaan vakavan koronavirustaudin.

Ikääntyneiden koronarokotukset vaikuttavat jo niin, että vanhimpien ikäryhmien tautitapaukset ovat selvästi vähentyneet.

Koronatestejä tehtiin viime viikolla 118 000 kappaletta, mikä on hieman vähemmän kuin edellisellä viikolla ja selvästi vähemmän kuin maaliskuussa.

Valtakunnallisesti positiivisten testien osuus kaikista näytteistä oli edellisen viikon tapaan laskusuunnassa eli 2,1 prosenttia. Positiivisten näytteiden osuus oli esimerkiksi viikolla 10 vielä 3,3 prosenttia.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus viime viikolla oli hieman aiempaa enemmän eli 4,4 prosenttia. Näistä aiheutuneiden jatkotartuntojen osuus oli 1,4 prosenttia kaikista tartunnoista.

Tehohoitoa koronaviruksen takia tarvitsevien määrä on kolmessa viikossa selvästi vähentynyt, samoin muun sairaalahoidon tarve. Eilen keskiviikkona tehohoidossa oli 34 potilasta, perusterveydenhuollon osastoilla oli 42 ja erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla 104 covid-19 potilasta.

Yhteensä sairaalahoidossa oli 180 potilasta koronataudin vuoksi, kun viikko sitten heitä oli 250. Sairaalahoidon tarpeen ennustetaan tulevina viikkoina edelleen vähenevän.

Tautiin liittyviä kuolemia oli keskiviikkoon mennessä raportoitu yhteensä 881.