Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Martin Anderssonin 10. kirja kertoo poliittisista murhista ja murhayrityksistä Suomessa: "Aihe on valitettavan ajankohtainen"

Kirja: Uutuusteos kertoo poliittisista murhista ja murhayrityksistä.

Sipoolaisen tietokirjailijan Martin Anderssonin tavaramerkiksi on muodostunut vaiettu historia. Hän on kirjoittanut useista vaikeista aiheista, jotka on aktiivisesti unohdettu, kuten suomenruotsalaisista natseista, kiinalaisesta siirtotyövoimasta ja Nikkilän sairaalan väkivaltaisista potilaskuolemista.

Anderssonin uusin teos käsittelee poliittisia murhia ja murhayrityksiä Suomessa. Kirja on Martin Anderssonin kymmenes omakustannekirja, ja työläin.

– Aiheesta ei ole kirjoitettu kattavasti aiemmin, joten tutkimustyö vaati lukemattomien lehtileikkeiden läpi käymistä yli sadan vuoden ajalta, Andersson kertoo.

– Tässä oli niin kova työ, että ajattelin pitää vähän taukoa enkä julkaise vähään aikaan mitään. Olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen ja uskon, että kirjassa on historiantutkijoillekin uutta tietoa.

Tällä kerralla Martin Andersson ei kirjoittanut kirjaansa täysin yksin, vaan mukana on kaksi lukua, jotka ovat hänen poikansa, yliopistossa historiaa opiskelevan Oskar Anderssonin kirjoittamia. Luvut käsittelevät Mannerheimin murhayritystä ja sisäasiainministerin Heikki Ritavuoren murhaa.

– Mannerheimin murhayritys jäi yritykseksi vain siksi, että tekoon värvätty punaupseeri jänisti. Teknisesti se olisi ollut täysin mahdollinen, Andersson sanoo.

Aihe poliittisia murhia ja murhayrityksiä käsittelevän kirjaan kumpusi sen ajankohtaisuudesta. Kirjailija kertoo seuraavansa huolestuneena poliittisen keskustelun koventumista ja kokee historian osoittavan, kuinka vaarallisilla vesillä liikutaan.

– Sisällissodan aikoihin tapahtui niin paljon poliittisia väkivallantekoja, ettei niistä ole kattavaa kokonaiskuvaa tänä päivänäkään, Andersson sanoo.

Tuorein kirjassa käsiteltävä tapaus on Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan murhayritys vuoden 2020 heinäkuulta.

– Sitä ennen edelliset tapaukset olivat Turun terrori-isku kesällä 2017 ja Irakin suurlähettilään Saleh Mahdi Amashin epäselvä kuolemantapaus vuonna 1985, joka on jälkikäteen todettu murhaksi, mutta vain epävirallisesti, Andersson kertoo.

– Todennäköisesti hänet myrkytettiin Saddam Husseinin tiedustelupalvelun toimesta.

Amashin tapausta hämärsi se, että hänen ruumiinsa toimitettiin jo kuolemaa seuranneena päivänä Suomesta Irakiin. Martin Andersson oli kirjansa tiimoilta yhteydessä ruotsalaiseen kirjailijaan Mats Ekmaniin, joka on todennut, että suurlähettilään kuolemaan liittyvät olosuhteet eivät sulje pois tallium-myrkytyksen mahdollisuutta.

– Lähetin sähköpostia myös Amashin kuolintodistuksen kirjoittaneelle lääkärille, joka oli merkinnyt hänen kuolinsyykseen sydänkohtauksen. Yritin tavoittaa myös Paavo Väyrystä, joka oli tuolloin ulkoministerinä. Kumpikaan ei vastannut minulle mitään, Andersson kertoo.

Kirjansa unohdetuimmaksi tapaukseksi Martin Andersson nimeää ahvenanmaalaisen maaneuvoksen Carl Björkmanin murhayrityksen vuonna 1935. Björkmanin henki säästyi, kun hänen poliittisen vastustajansa pojan ampumat luodit osuivat maaneuvoksen taskussa olleisiin kolikoihin.

– Björkmanin tapaukseen törmäsin sattumalta museossa Maarianhaminassa. Siitä löytyi myös yhteys Sipooseen, koska ampujan mielentilatutkimuksen teki Nikkilän sairaalan ylilääkärinä myöhemmin ollut Johan Runeberg. Ampuja todettiin psykopaatiksi, mikä alensi hänen vankeustuomionsa vain yhteen vuoteen.